DEVENTER – Gijs Ruhof (19) timmert aan de weg met het bakken en verkopen van Vondelspeculaas volgens een oud recept van zijn opa. Die verkocht ze vooral in Deventer en omgeving, maar kleinzoon Gijs is hard bezig om ze op veel meer plaatsen aan de man te brengen.

Vondelspeculaas dankt zijn naam aan het feit dat bakkerij Frans Ruhof in de jaren ’70 met zijn zaak aan de Joost van den Vondellaan zat in Deventer. Het recept is al die tijd bewaard gebleven, waardoor zijn kleinzoon jaren later nog steeds dezelfde koeken de ambachtelijke manier van vroeger bakt.

Opa Frans bakte dit ambachtelijke speculaas tot zijn pensioen in 1995 vanuit de familiebakkerij aan de Joost van den Vondellaan in Deventer en was van plan het geheime recept mee het graf in te nemen. Zijn kleinzoon Gijs stak hier echter een stokje voor en andermaal werd Vondelspeculaas een succes.

Vondelspeculaas

Het bijzondere van Ruhofs speculaas is dat de koeken krokant van buiten en zacht van binnen zijn. ‘Het is niet zomaar een recept. Het gaat om speciale ingrediënten en de samenstelling luistert heel nauw. Gebruik je bijvoorbeeld de verkeerde soort bloem, dan weet je niet wat er gebeurt’, vertelt de jonge ondernemer.

Revolution koek

Gijs Ruhof deed een bakkersopleiding en volgde stage bij sterrenrestaurant De Liberije in Zwolle. Dit succesverhaal krijgt voor Gijs nu een vervolg met de Revolution koek, die hij samen met topkok Jonnie Boer ontwikkelde. Zondag 9 en maandag 10 september verzorgen eigenaren Jonnie en Thérèse Boer in Zwolle het Nederlandse Avant-garde Cuisine Festival Chefs (R)Evolution. ‘Een onderdeel hiervan is de BOERenmarkt XL, waar wij met Vondelspeculaas gaan staan’, vertelt Ruhof.

‘Toen we Jonnie de koek alvast lieten proeven, ontstond het idee voor de Revolution koek. Hij heeft zes kruidenmelanges samengesteld, waarmee ik aan het bakken ben geslagen. Daaruit heeft Jonnie zijn favoriet gekozen.’ De Revolution koek lijkt volgens Gijs niets op het originele Vondelspeculaas. ‘De smaak is meer anijsachtig, maar je moet de koek gewoon proeven.’ Dat kan op de BOERenmarkt XL, waar Gijs ‘live’ gaat bakken. ‘Ik had niet durven dromen dat de speculaas van opa mij zover zou brengen.’ Het meest trots is Gijs op het feit dat zijn koek wordt verkocht in de winkel van de Librije. (Bron: Bakkerswereld)