DEVENTER – Aanstaande zaterdag 8 september is De Gasfabriek aan de Zutphenseweg opengesteld van 10:00 tot 17:00 uur. Deze dag worden er elk uur rondleidingen georganiseerd waarin bezoekers meer te weten kunnen komen over de historische panden. Het thema van deze dag is ‘De energietransitie door de jaren heen’. Ook is er een beursvloer aanwezig in het Apparatengebouw van het terrein, waar diverse bedrijven aanwezig zijn die een rol spelen in de regionale energietransitie.

Een kijkje in de geschiedenis én in het nu

In de rondleiding tijdens de Open Monumentendag wordt het verhaal verteld over de Deventer gemeentelijke gasfabriek: van de ontwikkeling van koolgasfabricage naar aardgasdistributie, van de sloop van de fabrieksgebouwen en de gashouders naar het behoud van deze waardevolle bebouwing. De boeiende 150 jaar oude geschiedenis van gas en gastechniek in Deventer is niet alleen een verhaal over de productie van gas, maar ook over een grote verandering die gas in de leefgewoonten van de Deventernaren veroorzaakte. In 2015 zijn de historische panden beschermd geworden omdat ze de gemeentelijke monumentenstatus hebben gekregen.

Inmiddels bruist het van de innovatie en het ondernemerschap aan de Zutphenseweg. Diverse bedrijven hebben zich gevestigd op het terrein zoals accountants, marketeers architecten en juristen. Zelfs Hogeschool Saxion is een dependance begonnen in De Gasfabriek. Ook zijn er verschillende energiestartups gevestigd die zich bezighouden met diverse innovaties in de energiebranche. Op de beursvloer tijdens de Open monumentendag zullen diverse bedrijven aanwezig zijn die een rol spelen in de regionale energietransitie zoals Nefit, Hanzenet, Voorstroom, Van Dalen Installatietechniek BV, Sound Force One, ReVisi, Architecten_Lab, Deventer Energie Coöperatie UA en Spectrus BV.

Uiteraard zal deze dag de kantine open zijn voor een hapje en een drankje.

Over de Gasfabriek

Gebouwd in 1910 naar een ontwerp van stadsarchitect C. Holgen bestond de gasfabriek in Deventer uit een serie gebouwen in een combinatie van chalet- en neo-renaissancestijl. In 1966 wordt het laatste stadsgas door de toenmalige wethouder Koen Hözel ‘afgeblazen’. De gasfabriek was producent-af en werd (slechts) distributeur. De teloorgang laat zijn sporen duidelijk na op het bedrijfscomplex. In 1972 valt de laatste schoorsteen en in 1973 volgt de sloop van het niet meer te restaureren administratiegebouw en worden de drie karakteristieke gashouders tot oud roest verklaard. Een roemloos einde van 150 jaar boeiende Deventer gasgeschiedenis en -techniek. Inmiddels zijn de panden weer nieuw leven in geblazen en zijn Duvel, het Business Innovatie Centrum en diverse ondernemers op het terrein gevestigd.

In het kort

  • Open Monumentendag op het terrein van De Gasfabriek Deventer
  • 8 september 2018, 10:00 – 17:00 uur
  • Zutphenseweg 6, 7418 AJ Deventer
  • Elk uur rondleidingen over het terrein
  • Beursvloer aanwezig met diverse bedrijven uit de regionale energietransitie
  • Kantine open voor een hapje en een drankje
Vorig artikelAOW voor hobbyfotograaf Alex Schokker
Volgend artikelGroot feest met Jaman, Jannes en Samantha Steenwijk