Het was een lekker begin, de 5-0 winst afgelopen vrijdag op Jong FC Utrecht. Maar wat zegt deze winst op deze tegenstander nu eigenlijk? John Stegeman voelde de ondertoon en antwoordde snel: “Dat we het goed hebben gedaan maar… er zaten genoeg momenten bij die voor verbetering vatbaar zijn”. Ik ben het ook wel eens met zijn latere uitspraak: “Hier moeten we niet van in de war raken”. Want we weten nog niet waar we staan en moeten buitengewoon voorzichtig zijn. Dat Jong FC Utrecht is absoluut geen maatstaaf, evenals het verzwakte Sparta een week er voor. De eerste helft tegen de Rotterdammers was niet veel soeps. Afgelopen vrijdag speelde Go Ahead Eagles bevlogen en de tegenstander werkte ook wel erg nadrukkelijk mee. Absoluut niet serieus te nemen als tegenstander in een competitie. Dat nemen ze zichzelf ook niet, dit jong FC Utrecht doet alleen maar mee om te ontwikkelen. Winnen, verliezen, het doet er helemaal niet toe. Het primaire doel van dit team in ‘onze’ competitie is de ontwikkeling van jongens. Er moeten simpelweg 2 á 3 spelers doorbreken vanuit dit project om uiteindelijk klaargestoomd te worden voor het eerste. Winnen of verliezen is daarbij van ondergeschikt belang. Ik snap dat deels, het is een logische redenatie voor een opleidingsteam. Maar waarom in vredesnaam in de eerste divisie? Waarom niet, net als vroeger, lekker onderling met andere leeftijdsgenoten? Waarom vindt de KNVB de mening, het genot en het belang van de voetbalsupporter van ondergeschikt belang? Dat de jong-teams mee mogen doen met een serieus te nemen competitie. Het blijft een wederkerende vraag waar ik geen antwoord op ga krijgen, maar het irriteert me mateloos. Dit is ook een reden waarom het Nederlandse voetbal afglijdt, want dat heeft meerdere factoren. Naast het kunstgras is het onderlinge niveau te groot aan het worden. De rijken worden steeds rijker, mede door het onevenredig verdelen van de TV gelden. Een fenomeen dat zich in Europa overigens al als een eng virus uitbreid. Want in Duitsland zal Bayern wel weer aan het langste eind trekken, verrast het me geenszins als Juventus kampioen van Italië gaat worden  en zet ik mijn geld op PSG als het om Frankrijk gaat. Geld en macht maken veel stuk, van hoog tot laag…

Vorig artikelGroot feest met Jaman, Jannes en Samantha Steenwijk
Volgend artikel1250 Pagina’s beeld