DEVENTER – Een doorbraak in de zaak-Nicky Verstappen woensdag: twintig jaar na de moord op de Limburgse jongen is er een verdachte in beeld. Het gaat om de 55-jarige Jos Brech. Deventenaar Thijmen Apswoude kent de verdachte. Ze doen beide aan bushcraft en zijn daardoor gespecialiseerd in extreme overlevingstechnieken.

“Niet alleen ik, maar iedereen in de bushcraftwereld is geschrokken”, zegt Apswoude. “We waren met gigantisch veel man tot voor kort nog met hart en ziel naar hem opzoek.” Zo meldt RTV Oost

Vogezen

Brech raakte afgelopen voorjaar vermist toen hij voor een wandeltocht naar de Vogezen in Frankrijk was vertrokken. “In dat gebied komen veel van ons regelmatig”, zegt Apswoude.

In april kreeg Brechs familie geen contact meer met hem. Er werd vervolgens een zoektocht op touw gezet, maar ook weer gestopt. “We waren bang dat hij ergens was uitgegleden en van een rots was gevallen, dus we zijn keihard naar hem opzoek geweest”, zegt Apswoude.

Dna-match

Twee maanden geleden was er een match tussen Brechs dna en het dna op de pyjamabroek van Verstappen. Toen begon de politie samen met de Franse politie zelf een onderzoek naar Brech.

Brech stond toen al in het politiedossier van de zaak Verstappen. Hij liep namelijk in 1998, een paar dagen nadat Nicky werd gevonden, langs de plaats delict toen er onderzoek werd uitgevoerd door de politie. Brech werd later nog twee keer verhoord, maar is nooit aangemerkt als verdachte. Tot een paar maanden geleden dus.

Gespecialiseerde technieken

De politie vermoedt dat Brech veel moeite doet om niet gevonden te worden. Dat verbaast Apswoude niet. “Je probeert bij bushcraft lange tijd in de natuur te leven met alles wat de natuur te bieden heeft. Daar komen een heleboel gespecialiseerde technieken en kennis bij kijken. Jos wist veel van eetbare planten en was toch al veel op zichzelf en introvert. Dus dat hij vaardigheden heeft gebruikt om lang weg te blijven is niet ondenkbaar.”

Bovendien zijn de Vogezen een goed gebied om je te verstoppen, zegt Apswoude. “Voordat Brech verdachte was hebben we de Franse politie benaderd of ze wilden helpen bij de zoektocht, maar die zeiden dat dat helemaal geen zin had. Er zitten allerlei grotten en oude mijnen en bunkers, die kan overal zijn.” (Bron: RTV Oost)

Vorig artikelVrouwenvoetbal bij FC RDC is ‘voetbal om van te houden’
Volgend artikelFrühshoppen in Diepenveen op het jaarlijkse Dorpsfeest