DEVENTER – Deventer 1250 wordt door de Stichting Muziekkoepel Nering Bögel gevierd met een groots opgezet korenfestival. Het vindt plaats in het Worpplantsoen op zondag 16 september. Het evenement wordt stipt 13.00 uur geopend op het grote Deventer 1250 podium met de samenzang van 28 koren uit de gemeente Deventer. Waarnemend burgemeester Ron König neemt de ‘aubade’ in ontvangst.

Marcel Verreck (Den Haag, 1960) cabaretier, columnist, tekstschrijver en presentator schreef de tekst van het jubileumlied en de melodie is van componist, arrangeur en dirigent Karel Tadema. Als een Lennon en Mc Cartney werkte het duo samen aan deze bijzondere productie die de roemruchte geschiedenis van de Hanzestad beschrijft. De coupletten worden door vier solisten gezongen en het refrein door het grootste Deventer koor ooit.

Marcel Verreck schreef ook de boeken in de reeks van de 7 Deventer moordzaken.  geschreven. Dit jaar kwam zijn nieuwste boek uit, de IJsselnovelle: “Moordrivier’. Hij heeft vaker samengewerkt met de componist Karel Tadema. Een mooi voorbeeld hiervan is de straat opera Molen, Wind en Water. De musicus Karel is dirigent, componist, arrangeur en gitaarleraar. Hij woont al jaren in Deventer en is al bij veel projecten betrokken geweest en momenteel dirigent van twee koren. Onder zijn leiding vindt het geheel plaats.

3 PODIA

1 DEVENTER LIED

28 KOREN

800 STEMMEN

 Dit zijn de deelnemers:

Apropos Zang en Danstheater, Bouwkundekoor, Brassa, Camerata, Close Company, Dagkoor Deventer, De Bekezangers, De Deventer Hanzezangers, Excuse Mi, For Fun, Jacky’s Men, Jestics, Maat 16, Notes, Perpetuum Mobile, Popkoor KGC (Koor Groot Colmschate), Popkoor Prestige Deventer, Popkoor Sh’ Boom, Scola Dynamica, Shantykoor d’Ieselsingers, Shantykoor Het Zeebanket, Toonkunstkoor Euterpe, Uit Balance, Vocal Group Switched, Vocalized, Wereldkoor Deventer, Wereldkoor Diepenveen en Zingen Zonder Inge.

De koren worden verdeeld over drie podia te weten Muziekkoepel Nering Bögel, Mobiele koepel Diepenveen en het Deventer 1250 podium waar de grootste koren optreden.

De koren variëren zeer in aantal leden en muziekstijlen die gaan van klassiek tot volks en pop. Het kleinste koor bestaat uit 8 leden en het grootste heeft er 80! Gezamenlijk zijn dat ruim 800 stemmen die klinken in het oudste stadspark van Nederland. Voor aspirant zangers onder de bezoekers is dit een uitgelezen kans om kennis te maken.

Vrijwilligers kiezen idee Korenfestival

Op de vrijwilligersavond vorig jaar kwam het idee voor het organiseren van een korenfestival voor Deventer 1250 als beste uit de bus. Daar hoorde ook een nieuw Deventer lied bij dat gezamenlijk moet worden gezongen. Er werd een werkgroep samengesteld en er werd een sessie gehouden om ideeën te generen waar het lied over moet gaan. Binnen een half uur hing het prikbord vol met briefjes en van alles kwam voorbij. Van Lebuïnus en Geert Groote tot Go Ahead Eagles, de Fransen, Spanjaarden, Hanzeverbond en natuurlijk het oudste stadspark van Nederland het Worpplantsoen. Alle koren in de gemeente Deventer werden opgeroepen zich in te schrijven en dat leverde al snel een record aantal op van maar liefst 28 met in totaal meer dan 600 koorzangers. Daarvoor moest de organisatie haar oorspronkelijk plan aanpassen met twee extra podia. Het plan werd opgesteld en ingezonden naar Mano Scherpbier van Deventer 1250.

Projectcoördinator Mano Scherpbier

Alle Deventernaren werden in de gelegenheid gesteld ideeën aan te dragen voor de viering van Deventer 1250. Er was gekozen voor een heel jaar met grote diversiteit aan activiteiten. Daarvoor kon iedereen een idee aandragen met onderbouwing van plan en kosten. De helft van de begroting kon men binnenhalen met een maximum van 3500 euro.

Liedtekst en compositie

Een belangrijk onderdeel betrof het maken van een nieuw Deventer lied dat gaat over de roemruchte geschiedenis van de stad. Daarvoor werd componist Karel Tadema benaderd die meteen voorstelde om de tekst door cabaretier, schrijver en columnist Marcel Verreck daarvoor te benaderen. De twee hadden al eerder samen gewerkt bij verschillende producties zoals de straatopera Molen, Wind en Water. Melodie en arrangement van Karel en de test van Marcel pasten naadloos op elkaar en alle suggesties van de ‘Koepelvrijwilligers’ werden in het lied opgenomen. De coupletten worden gezongen door vier solisten en het grote Deventer 1250 koor met 600 stemmen zingt gezamenlijk het refrein en zij worden begeleid door een liveband.

SAMENZANG

28 KOREN

800 STEMMEN

3 PODIA

Vorig artikelVooruitblik MVV – Go Ahead Eagles vrijdag 31 augustus
Volgend artikelLoopcursus atletiekvereniging AV Daventria 1906