DEVENTER – De rechtbank veroordeelt een 45-jarige man uit Deventer en een 34-jarige plaatsgenoot tot celstraffen. Het duo maakte zich onder andere schuldig aan een ramkraak en een inbraak. De rechtbank legt aan de oudste man een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 33 maanden op en aan de 34-jarige man een gevangenisstraf van 36 maanden, waarvan 8 maanden voorwaardelijk.

De mannen maakten zich op 22 augustus 2017 en 18 september 2017 schuldig aan, respectievelijk, een poging tot ramkraak en een ramkraak bij dezelfde juwelier. Deze feiten pleegden ze met 2 gestolen auto’s. Daarnaast pleegde het duo op 10 november 2017 nog een inbraak bij een tankstation. De 34-jarige Deventernaar maakte zich verder nog schuldig aan nog een poging tot diefstal en het bezitten van harddrugs in zijn woning.

Proceshouding

Bij het bepalen van de straf voor de oudste man houdt de rechtbank in zijn nadeel rekening met de brutaliteit van de feiten, het strafblad van verdachte en zijn proceshouding. De man is in het verleden meerdere malen veroordeeld voor vermogensdelicten, waaronder ook ramkraken. Hij neemt geen verantwoordelijkheid voor zijn daden door zich stelselmatig op zijn zwijgrecht te beroepen. Kijkend naar de proceshouding van de man en zijn strafblad meent de rechtbank dus dat sprake is van een hoog herhalingsgevaar. De rechtbank vindt het verder bijzonder kwalijk dat de man bij diverse betrokkenen overlast en aantoonbare schade heeft veroorzaakt.

Verantwoordelijkheid nemen voor daden

Bij de strafbepaling voor de 34-jarige man weegt de rechtbank – naast de ernst van de feiten – mee dat de man een persoonlijkheidsstoornis heeft. Ook neemt hij verantwoordelijkheid voor zijn daden en heeft hij spijt betuigd voor zijn handelen. Ook is de man gemotiveerd om een behandeling te ondergaan. De rechtbank vindt dat de man de kans moet worden geboden om een behandeling te volgen omdat daarmee de kans op herhaling wordt teruggebracht.

Aan het voorwaardelijke strafdeel zijn bijzondere voorwaarden gekoppeld. Zo moet de man moet zich melden bij de reclassering en een ambulante behandeling ondergaan. Verder mag hij geen alcohol en drugs gebruiken. Voor het voorwaardelijke strafdeel geldt een proeftijd van 2 jaar.

Bron: Rechtspraak

Vorig artikel13 oktober hedendaagse kunst en muziek uit Turkije in de Bergkerk
Volgend artikelBorgelerbad even weer open door warme na-zomer