DEVENTER – Liefst veertig miljoen keer werd er inmiddels geparkeerd en dat bewijst dat de nu 40-jarige Centrumgarage aan het Sijzenbaanplein een onmisbare rol speelt in de bereikbaarheid van de Deventer binnenstad. Met een zonovergoten receptie op het parkeerdek van de Centrumgarage werd vrijdag 14 september het jubileum gevierd, waarbij ook het boek ‘Met vooruitziende blik, 40 jaar Centrumgarage Deventer’ van de auteurs Henk van Baalen en Eric Boekel werd gepresenteerd.

Het boek gaat uitgebreid in op de bijzondere ontstaansgeschiedenis van de parkeergarage, waarvoor het initiatief al in 1968 werd genomen door enkele prominente middenstanders van die tijd. “Het waren mannen als Elio Talamini van de ijssalon, Gerard Alberts van bloemenzaak Viola, Hans Boerboom senior en Frits van Wesenmael van V&D die in de jaren zestig het belang zagen van goede parkeervoorzieningen in de binnenstad. Het autobezit groeide in die periode enorm en daarmee nam ook de parkeerdruk fors toe. In plaats van naar de gemeente te kijken, namen de middenstanders zelf het initiatief voor een parkeergarage”, vertellen de auteurs enthousiast.

Van Baalen en Boekel interviewden prominente betrokkenen van die tijd, doken archieven in en vonden uniek beeldmateriaal dat in het boek is verwerkt. “Heel bijzonder is dat destijds zeventig Deventer middenstanders 1,1 miljoen gulden aan aandelen kochten om zo financieel bij te dragen aan de bouw. Dat is omgerekend een half miljoen euro, een enorm bedrag voor die tijd.”

Door allerlei gesteggel liep het nog bijna mis met het plan, onder meer omdat het eerste ontwerp werd afgekeurd. Er was uiteindelijk een forse subsidie van het ministerie van economische zaken nodig om de bouwbegroting rond te krijgen. In april 1977 kon dan toch de eerste paal de grond in en een jaar later ging de garage daadwerkelijk open.”

In de 40 jaar dat de centrumgarage bestaat, is er enorm veel veranderd in de binnenstad. Het winkelbestand wijzigde fors, er kwamen grote evenementen als Deventer op Stelten en het Dickensfestijn, winkelen via internet kwam op. “Maar steeds blijft de behoefte voor binnenstadbezoekers om hun auto veilig te kunnen parkeren tegen een redelijk tarief. Sinds tien jaar is de Centrumgarage klokje rond open, je kunt er na 19.00 uur voor twee kwartjes per uur parkeren. Als het regent kun je een paraplu lenen, je hebt er leenfietsen, stomerijservice, noem maar op. Die servicegerichtheid vind je bijna nergens anders. Zo blijft de Centrumgarage zich onderscheiden”, besluiten Van Baalen en Boekel.

Het boek ‘Met vooruitziende blik’ is verkrijgbaar bij Praamstra en Bruna en kost €14,90.

Vorig artikelDeventer Sportploeg feestelijk gehuldigd
Volgend artikel13 oktober hedendaagse kunst en muziek uit Turkije in de Bergkerk