Afgelopen vrijdagavond was ik te gast in Wijdewormer, een saai trainingscomplex waar betaald voetbal wordt beoefend. De nasleep van een bizarre beslissing van de KNVB dat jeugdteam mogen uitkomen op het tweede niveau van Nederland. In een, voor betaald voetbal, troosteloze ambiance kwam wederom bij mij het besef dat de KNVB maar één kant op denkt. Maar dat was niet het probleem van die avond, niet de reden van verlies. Mogelijke onderschatting wel! Met een enorm zelfvertrouwen startte Go Ahead Eagles tegen de jeugdselectie van AZ. Clubmensen spraken vooraf al over 18 uit 6. Met de aantekening dat thuis veel duels gewonnen kunnen worden, zeker tegen Jong Ajax. Ik begreep het niet, dit was voorafgaande het duel tegen Jong AZ. Dus er werd al over die wedstrijd heen gekeken naar volgende week als de jeugd van Ajax naar Deventer komt. Als dat de afspiegeling is van de selectie, snap ik die nederlaag wel. Zelfvertrouwen is goed, maar het mag natuurlijk niet doorslaan. Trainer Stegeman voelde dat ook in de aanloop naar deze nederlaag, zijn stem brulde door heel Diepenveen waar Kowet trainde in voorbereiding op het uitduel tegen Jong AZ. De Eagles gingen in dit duel met 3-2 ten onder, speelden zwak en maakten teveel fouten. Dat ging in de eerste vier duels nog wel goed, maar in Wijdewormer vond het haar Waterloo. Heel veel ging er mis, het middenveld excelleerde niet als voorheen en de ruimtes werden te groot doordat er te opportunistisch werd gespeeld. Ook verdedigende fouten werden rigoureus afgestraft en zelfs de wissels van trainer Stegeman pakten nadelig uit. Deze Eerste Divisie is een interessante competitie waar iedereen van iedereen kan winnen, dus een Eagles op 80% krijgt het moeilijk tegen iedere tegenstander. Om mee te kunnen doen bovenin moet het elftal optimaal draaien, afspraken worden opgevolgd en het tenslotte ook nog eens meezitten. Onderschatting is dan het meest dodelijke virus binnen een selectie. De ploeg van Stegeman staat weer met beide beentjes op de grond en ze weten het zelf maar al te goed. De zelfbewustheid droop eraf na de wedstrijd, bijna spijt. Bewust doen ze dat natuurlijk niet, maar de wake-up-call leek erg verfrissend. Benieuwd of in eigen huis vrijdag, tegen kampioen Jong Ajax, de ploeg weer scherp is en het thuispubliek optimaal kan vermaken.

Vorig artikelBurendag op de Zandweerd
Volgend artikelHoe kiest u een uitvaartverzorger?