U bent weer heel dapper aan deze column begonnen. U weet allang wat u ongeveer te wachten staat. Geen roman, geen thriller, laat staan heuse poëzie. Hooguit een kort stukje non fictie. Maar u leest wel en dat schijnt tegenwoordig geen vanzelfsprekendheid meer te zijn. De elke verhuizing overleefd hebbende Billy boekenkast staat al een tijd niet meer vol met literaire toppers. Hij bleek ook handig voor fotolijstjes van het gezin. Of dat Boeddhabeeldje dat u per ongeluk op uw verjaardag van de buurman had gekregen. Omdat zijn vrouw vroeg: wat zullen we buur voor zijn verjaardag geven? Een boek? Waarop buurman had gezegd: hij heeft al een boek of ik zie niks in zijn boekenkast staan. Dat krijg je er van als je besloten hebt de boekenkast te ontboeken en de hele literaire handel weg te geven aan iets liefdadigs. Het zijn zware tijden voor het klassieke boek. Waar u nog wel gevulde boekenkasten kunt vinden, is in de nieuwe Deventer bibliotheek die deze week haar poorten opent. Overigens had dat ook maar weinig gescheeld omdat de leverancier van de kasten failliet was gegaan. Je verzint het niet, zo’n scenario. Mooie titel voor een mysterie verhaal: hoe de boekenkast uit de bibliotheek verdween. Misschien hebben ze er aan de Stromarkt zelfs stiekem van gedroomd. De e-books zijn niet aan te slepen en de beginnende lezertjes hebben zo veel andere prikkels in hun leven dat ze op tilt raken als ze even rustig een boek moeten lezen. Hoe dan ook, er staat een fraai nieuw gebouw waar op staat: bibliotheek. En ja, er staan boeken in. Echte boeken. En verder is er werkelijk alles aan gedaan om in deze ‘never a dull moment-tijd’ buiten het boek om voor vele andere prikkels te zorgen. Van het datumstempeltje van de strenge bibliothecaresse die tussen dichtbeboekte wanden zat, zijn wij aangekomen in een transparante actieruimte waar veel te beleven valt buiten de kernactiviteit. De nieuwe tijd. We hebben ook hier een bladzijde omgeslagen. We lenen en lezen gelukkig nog steeds boeken. Maar doen dat in een hedendaagse setting. Aan de Stromarkt gaan we naar binnen voor onze eigen biebeleving.

Vorig artikel10e Geert Groote Dag boordevol muziek, poëzie en goede gesprekken
Volgend artikelCity Deal steden bijeen in Deventer