Vraag een Nederlander in welk ander land buiten Nederland hij zou willen wonen. Zo vlak na de zomervakanties op al die idyllische plekjes buiten de moerasdelta, is dat een goed moment om te vragen. Er is vers vergelijkingsmateriaal aanwezig. Het antwoord begint meestal met een lange opsomming van wat er in andere landen allemaal verkeerd is. Van de nog steeds arrogante Fransen en het late aanvangsuur van het avondeten in Spanje tot de kwaliteit van bruggen in Italië. En natuurlijk, het is in die landen ook genieten van het ontspannen Bourgondische of mediterrane leven. Maar altijd met daarna de calvinistische conclusie dat dat niet het hele jaar door kan. Kortom: Nederland is zo gek nog niet. De mensen die toch nog blijven klagen, zien we terug in ‘Ik vertrek’. Wij achterblijvers weten hoe het daar over het algemeen mee afloopt. Wat we ook altijd noemen als een gemis in een ander land is de aanwezigheid van de seizoenen. Die vier afgebakende kwartalen die ons Hollandse DNA schijnbaar mede vorm geven. Vandaar dat die on-Hollandse warme en vooral droge zomer van 2018 ons heel wat dna-strengentjes heeft gekost. We kregen er bijkans een burn-out van. Ook onze tuinen leken een voorbode van de klimaatverandering. Maar dat is in ons land natuurlijk snel gecorrigeerd. Je bent tenslotte Wereldkampioen Aangeharktheid of niet. Dus beleven de tuincentra na een lastige zomer weer prima tijden. We vullen onze tuintjes gewoon weer opnieuw met groen alsof er verder niks gebeurd is. Want zeg nou zelf, niks zo mooi als ’s ochtends de eerste septemberdauw op je nieuwe aanplant en op de teruggekeerde grassprietjes. Dan voel je aan je Hollandse water: het volgende seizoen is er! Een paar dagen geleden meteorologisch al begonnen. Die heerlijke herfst. En daarna een echte winter. Met Maarten van der Weijden op in plaats van in het water. Prachtig. En om ons seizoenfeestje compleet te maken, komt de Europese Commissie met een voorstel om die onzinnige zomer- en wintertijd af te schaffen. Het werd tijd. Komen wij eindelijk weer in het ritme dat ons zo vrolijk maakt. In de enige tijd die voor ons geldt, het jaargetijd.

Vorig artikelDeventer fotograaf Jan Rutgers overleden
Volgend artikelGemeente stelt noodschutregime in werking