DEVENTER – De Beste Cider van Nederland 2018 is IESSEL cider uit Deventer in Overijssel. De verkiezing vond plaats op 15 september tijdens Foodlog Live, bij de bekende maker van niet-alcoholische fruitsappen Schulp Sap in Breukelen.

Foodlog nodigde alle cidermakers van Nederland uit om met hun cider mee te dingen naar de titel Beste Cider van Nederland. Een vakjury onder voorzitterschap van Felix Wilbrink beoordeelde vooraf alle 17 inzendingen op technische aspecten én het verhaal achter de cider. Criteria waren onder meer verkrijgbaarheid en een minimum aantal liters geproduceerde cider. Ook vond de jury dat er in ieder geval appel in De Beste Cider van Nederland hoort; perenciders vielen daarom af.

Dat leverde uiteindelijk 11 finalisten op voor de finale tijdens Foodlog Live op 15 september. Daar werden ze niet alleen door de vakjury, maar ook door de publieksjury geproefd. Nu stond de smaak centraal.

Vakjury
Het team van de vakjury bestond naast Felix Wilbrink (culinair journalist De Telegraaf) uit wijnexpert Geurt van Rennes, bierexpert Puck Kerkhoven, ciderkenner Mark van der Veek en hospitality-expert Ailko Faber. Zij bleken elkaar vanuit hun diverse expertises perfect aan te vullen zodat alle ciders werkelijk ‘360-graden-rond’ doorgelicht zijn. De jury werkte met een ‘best-of-best’-systeem: na 3 voorrondes intensief proeven, namen de toppers daaruit het in de finale tegen elkaar op.

De eindstrijd spitste zich toe op de keus tussen een ‘vineuze’ dan wel een ‘oer’-cider. De Beste Cider van Nederland 2018, besloot de vakjury, slaat nieuwe wegen in en is tekenend voor de richting waarin de Nederlandse, eigen stijl van cidermaken zich beweegt. Daarin speelt de appel de hoofdrol en dat levert eigenzinnige ciders op. De winnaar werd dan ook een ‘oer’-cider:

1. IESSEL Cider
2. Dassemus
3. De Fruitmotor (De Coöperatieve Betuwse Fruitmotor U.A.)
4. De vergeten appel

Vorig artikelHelene Fischer zet Gelredome op z’n kop met veel Deventernaren in het publiek
Volgend artikelDeventer opnieuw filmdecor voor de Slag om Arnhem; opnames tv-serie Paratrooper