dinsdag, 21 mei 2024

Creatief FC RDC werft vrijwilligers

DEVENTER – De Deventer voetbalclub FC RDC heeft een creatieve campagne gestart om vrijwilligers te werven voor de club. Met een speciale crowd-finding actie gaat komende week gestart worden met het onder de aandacht brengen van het tekort aan vrijwilligers. Vele handen maken licht werk, echter in de hedendaagse wereld loopt het aantal; vrijwilligers bij sport-verenigingen sterk terug. Met name de jongere generatie neemt nauwelijks de moeite om vrijwillig diverse clubs te ondersteunen.

Onderzoek
Een recent onderzoek wees uit dat alle verenigingen wel kampen met een tekort aan vrijwilligers. Nog maar 37% van de Nederlanders doet actief aan vrijwilligerswerk. Met name onder de leeftijd van (gemiddeld) 44 jaar is het aantal vrijwilligers schrijnend. Veel verenigingen teren dan ook op de oudere generatie, maar omdat het werk dan steeds meer gaat worden, loopt het enthousiasme zienderogen terug. De bewustwording bij veel jongeren is er nauwelijks, dat bleek meer een sociaal probleem volgens het onderzoek. Ook jonge ouders voelen zich steeds minder betrokken bij een club, kijken veel minder naar de wedstrijden van hun kind (-eren) en/of gaat na afloop direct naar huis. Die club dient in theorie veel vaker als een verkapte kinderopvang voor veel ouders van nu was de keiharde conclusie.

Veroveren
Een andere conclusie was dat je vrijwilligers moet ‘veroveren’ en daar zijn ze bij FC RDC creatief in. Afgelopen seizoen werd er al met veel succes veel geld binnengehaald (crowdfunding) voor de verbouwing van het clubhuis, op diezelfde voet start men met een vrijwilligers werving actie onder de titel ‘Crowdfinding’.

Vacatures
De club heeft een honderdtal vacatures uitgeschreven om de potentiële vrijwilliger inzicht te geven in de taken die openstaan. Behalve de invulling van een taak wordt ook direct zichtbaar hoeveel uren dit op jaarbasis zou gaan kosten. De meeste potentiële vrijwilligers schrikken af van de kreet vrijwilligerswerk, veelal doordat men geen idee heeft hoeveel tijd het ze in werkelijkheid gaat kosten.

Promo film
De club uit de wijk Borgele heeft een eigen held ondertussen, die vorig jaar ook de hoofdrol speelde in een leuke promo-film. Lukas is nu ook weer te bewonderen en laat duidelijk zien dat er hulp nodig is bij zijn cluppie. Via deze film, fyers, de site en persoonlijk vraagt de vereniging leden, donateurs en ouders om een taak te adopteren of een aantal uren te doneren aan FC RDC. Al is het maar het organiseren van een eenmalig event of al doneert men maar 8 uur aan de club; alle kleine beetjes helpen.

Vorig artikelZestal breekt in bij kledingwinkel Di Lano Fashion in Deventer
Volgend artikelVVD Deventer zet vraagtekens bij sprintbaan Engestraat
error: Content is beschermd!!!