DEVENTER – Op dierendag willen we u vragen eens extra op te letten of u geen onbekende kat, loslopende hond zonder baasje, konijn of tamme vogel in uw omgeving ziet. In Nederland zijn onze huisdieren lid van het gezin en vermiste huisdieren veroorzaken elk jaar weer veel verdriet en ongerustheid bij hun baasje(s).

Het aantal bij Amivedi geregistreerde vermiste en gevonden huisdieren stijgt gestaag. Vorig jaar registreerden we 77.479 vermiste en gevonden huisdieren.

Opvallend is dat, sinds het invoeren van de verplichte chip voor honden in 2013, het aantal meldingen van honden bij Amivedi gelukkig langzaam terugloopt. In 2017 registreerden we 8707 vermiste en gevonden honden. In 2014 verwerkten we nog 9.716 meldingen, dus ruim duizend meer dan in 2017. De meeste meldingen over honden kwamen binnen bij ons meldpunt in Tilburg (341). De Terriër, Retriever en Herder werden het vaakst gemeld.

Elk jaar raken in Nederland ruim 38.000 katten vermist. Meldpunt Amsterdam registreerde de meeste kattenmeldingen (2.561). In 2014 registreerden we 59.370 katten, terwijl dit aantal in 2017 is opgelopen tot 60.817, dus bijna 1.500 meer. Helaas worden katten nog niet verplicht gechipt op dit moment. Wij adviseren katteneigenaren dit wel te laten doen, omdat het de kans op het terugvinden van uw kat aanzienlijk vergroot.

Voor dierendag 2018  is onze slogan dan ook: Doe uzelf een plezier en chip uw huisdier!

 Is uw kat al gechipt? Controleer dan bij de databank of alle gegevens nog kloppen en vergeet vooral niet om wijzigingen, zoals een verhuizing of nieuw telefoonnummer, direct door te geven aan de databank. Moet uw dier naar de dierenarts, laat dan ook gelijk controleren of de chip goed te vinden en uit te lezen is.

Stichting Amivedi, bestaat dit jaar al 85 jaar. Wij zijn een landelijke vrijwilligersorganisatie die zorgt voor de kosteloze registratie van vermiste en gevonden huisdieren in Nederland. Amivedi werkt met meer dan 140 vrijwilligers en heeft ruim 100 meldpunten, verspreid over het land. Alle medewerkers werken op vrijwillige basis, van meldpunt tot bestuur. Wij werken allemaal vanuit huis, dus er gaat geen donatiegeld op aan salarissen of dure kantoorruimtes. Stichting Amivedi heeft een ANBI status.

Heeft u een huisdier gevonden of vermist u uw huisdier, meld dit dan snel bij het meldpunt in uw regio. Meer informatie vindt u op onze website: www.amivedi.nl

Vorig artikelDe Rode Taart van de Maand gaat naar Evelien Kainama
Volgend artikelAlles wat je wilt weten over stoppen met roken