DEVENTER – Dat er ooit een bisschoppelijk hof lag op de plek van de Adelaarshorst, zullen niet veel mensen weten. Deze en nog veel meer interessante feiten kreeg een bomvol auditorium van het Deventer gemeentehuis gisteravond te horen. Op een historische lezing van museum De Waag en Archeologie Deventer werd het publiek meegenomen middels meeslepende verhalen in de roemruchte geschiedenis van Go Ahead en De Adelaarshorst.

Onlosmakelijk is de locatie aan de Vetkampstraat verbonden met Deventer. Tussen twee opgestoven rivierduinen had duizenden jaren terug de IJssel vrij spel. De meanderende rivier maakte ooit een scherpe bocht iets ten noorden van de huidige IJsseltribune. Restanten van afzettingen door het water werden gevonden tijdens archeologische opgravingen bij de bouw van de nieuwe hoofdtribune.

Belasting innen
“We hebben toen ook middeleeuwse paalsporen gevonden, waarschijnlijk van een schuur,” vertelt stadsarcheoloog Emile Mittendorff. “Dat hoorde waarschijnlijk bij het bisschoppelijk Hof te Colmschate dat in de 11e eeuw in gebruik was. De bisschop van Utrecht inde daar belasting van boeren en er werd recht gesproken. De schuur was bestemd voor de opslag van goederen omdat de boeren uit de omgeving in natura betaalden.” De rechtspraak gebeurde in de buitenlucht, zodat veel mensen er meteen kennis van konden nemen. Een heel ander soort openluchtvermaak dus, dan we heden ten dage op dezelfde plek kennen.

Schoutambt
Nadat de bisschoppelijke functie in de 14e eeuw verdween, bleef Hof van Colmschate echter bestaan op die plek. Het kreeg wel een andere naam, namelijk Schoutambt Colmschate, en kreeg een bestuursfunctie. Nadat die boerderij in 1492 afbrandde, werd het even verderop herbouwd op de plek waar nu de straat Hof van Colmschate ligt.

Vorig artikelNatuurwerkdag bij de Ulebelt, handen uit de mouwen
Volgend artikelOchtendshow op Deventer radio mee presenteren?