DIEPENVEEN – ProRail is van plan om twee onbewaakte spoorwegovergangen bij Diepenveen te sluiten. En dat is tegen het zere been van een grote groep inwoners van het dorp. Als de spoorwegovergangen dicht gaan, verdwijnt ‘het mooiste rondje van Diepenveen’ namelijk.

Veel Diepenveners lopen geregeld een rondje door het bos bij Rande. En dat bos ligt aan de andere kant van het spoor. “Als de spoorwegovergangen dicht gaan, dan is het rondje einde verhaal”, reageert actievoerder Ben Kiers.

Gisteren kwam Diepenveen massaal af op een informatieavond, waar het gesprek werd aangegaan met ProRail over de toekomstplannen. “Er ontstond een hevige discussie, want Diepenveners willen dat de overgangen open blijven”, blikt Kiers terug.

Lastig verhaal

Toch lijkt ProRail vast te houden aan het plan om de overgangen te sluiten. “Het wordt een lastig verhaal”, beseft Kiers zich. “Er wordt nu een werkgroep gevormd. We gaan samen met ProRail naar de alternatieven kijken.”

Want volgens Kiers zijn er genoeg alternatieven mogelijk. “Ze zouden er een tunnel kunnen maken, maar dan is de vraag of ze dat geld voor Diepenveen over hebben. ProRail houdt zich nog op de vlakte, want ze hebben maar een beperkte hoeveelheid geld en ze moeten 113 onbewaakte overgangen beveiligen.”

Eén overgang dicht, één over

De beste oplossing volgens Kiers? De noordelijke overgang sluiten, om vervolgens de zuidelijke overgang open te houden. “Dan beveilig je de zuidelijke overgang met spoorbomen en kan de noordelijke overgang dicht. Met een wandelpad richting de zuidelijke overgang kunnen mensen alsnog het spoor oversteken.”

Vorig artikelDe Zonnewijzer Diepenveen start een Praktijkgroep
Volgend artikelWeek van de Scheidsrechter op woensdag 10 oktober bij DSV Deventer