Ingezonden brief binnenstad ondernemer
Het inkrimpen van het kernwinkelgebied, zoals voorgesteld in de Binnenstadsvisie die onlangs werd gepresenteerd, heeft funeste gevolgen voor de levendigheid en levensvatbaarheid van Deventer. Winkeliers en andere belanghebbenden zijn een petitie gestart die de plannen moet stoppen. Deze petitie is al door meer dan 100 belanghebbenden getekend.

Het steekt veel ondernemers met een winkel in de binnenstad dat zij geen stem hebben gehad in de plannen. Die voorzien onder meer in een bestemmingswijziging van de Nieuwstraat, de Engestraat en de Overstraten, waar als het aan de plannenmakers ligt voortaan ook op de begane grond kan worden gewoond. Onverstandig, vinden veel winkeliers, want juist in deze straten zijn de huren relatief laag en kunnen ondernemers met weinig middelen toch iets opzetten. De straten zijn daarmee een kraamkamer voor het Deventer winkelbestand.

De straten zijn ook trekkers voor toeristen, met een zeer divers en klantvriendelijk winkelaanbod, waarmee Deventer de concurrentie met andere steden kan aangaan. Verdwijnen ze als winkelstraten, dan heeft dat ook negatieve gevolgen voor de rest van de stad. Winkels raken door tussenliggende bewoning van elkaar geïsoleerd. De aantrekkelijkheid zal afnemen en de toeristenstroom minder worden. In de Nieuwstraat zijn twee hotels gevestigd waar gasten in het centrum van Deventer willen vertoeven, en niet in een woonwijk.

De initiatiefnemers van de petitie vinden het bovendien vreemd dat juist in een deel van de stad waar veel in wordt geïnvesteerd het winkelbestand onder vuur ligt. Er is een nieuwe bibliotheek, de Stadspoortgarage krijgt een opknapbeurt, er komen een nieuwe supermarkt en appartementen en de Proosdijpassage wordt weer een aantrekkelijke doorsteek tussen de Lange Bisschopstraat, Kleine Overstraat en Nieuwstraat.

In de petitie worden wethouder Verhaar en wethouder Walder opgeroepen om het gesprek aan te gaan met de betrokken ondernemers en belanghebbenden, zodat de plannen in voor Deventer gunstige richting kunnen worden aangepast.