donderdag, 13 juni 2024
FOTO: Bibliotheek Deventer

Dubbeltentoonstelling eert de rijke boekhistorie van Deventer

DEVENTER – Handschriften, boeken en drukwerk uit Deventer vonden de afgelopen twaalf eeuwen hun weg naar ontelbare lezers. In de Hanzestad is de rijke boektraditie nog steeds aanwezig. Niet alleen door de grootste boekenmarkt van Europa maar ook door de aanwezigheid van grote uitgeverijen, drukkers en talloze antiquariaten. Achter deze hedendaagse boekcultuur gaat een belangwekkende geschiedenis schuil. De prachtige verhalen over de Deventer boekhistorie komen vanaf 18 november 2018 samen in de dubbeltentoonstelling Deventer Boekenstad. Twaalf eeuwen boekcultuur aan de IJssel in Museum De Waag en Bibliotheek Deventer.

Sinds de komst van het christendom zijn er in Deventer sporen nagelaten in schrift. Onder invloed van Geert Grote en de Moderne Devotie werden talloze manuscripten geschreven en ook de uitvinding van de boekdrukkunst werd in de Hanzestad snel nagevolgd. De eerste Deventer druk dateert al uit 1477. In de vijftiende eeuw beleefde de lokale boekcultuur een ware bloeiperiode en was Deventer de belangrijkste boekenstad van de Lage Landen.

Met bijzondere handschriften en topstukken uit binnen- en buitenland wordt deze unieke historie tot leven gebracht. De tentoonstelling in Museum De Waag voert de bezoeker langs de vele hoogtepunten uit de boekhistorie. Van de vroegste middeleeuwse handschriften en oude drukken langs de eerste atlassen en almanakken, naar de hoogtijdagen van de grafische industrie in de twintigste eeuw. Oftewel: van de middeleeuwse manuscripten tot en met de Donald Duck van vorige week. In de ‘Schatkamer van Deventer Boekenstad’ in de Bibliotheek zijn de topstukken uit de geschiedenis van de Athenaeumbibliotheek te zien. Het digitale boekenspoor door het gebouw toont de actuele invloed van deze werken. Beleef de rijke historie van Deventer Boekenstad!

Rijk geïllustreerde publicatie 

Speciaal ter gelegenheid van de tentoonstelling wordt het boek ‘Deventer Boekenstad’ gepubliceerd; een rijk geïllustreerde uitgave over twaalf eeuwen boekcultuur aan de IJssel. Die geschiedenis strekt zich uit van de eerste geestelijken in de parochiekerken en de Proosdij tot de persen van Kluwer en Roto Smeets, van schrijvende zusters en broeders in de gemeenschappen van de Moderne Devotie tot de bouw van een nieuwe bibliotheek, van de eerste Deventer drukker Richard Pafraet tot de jaarlijkse Deventer boekenmarkt, en van de geleerde boeken van het Athenaeum Illustre tot de centsprenten van De Lange.  

De tentoonstelling inclusief publicatie is een productie van Deventer Verhaal/Museum De Waag en Bibliotheek Deventer.

Vorig artikelNog een paar nachtjes slapen en dan valt die op de deurmat
Volgend artikelEervolle vermelding Kwaliteitsslagerij Jos Huisman Lekkerste Bal Gehakt 2018
error: Content is beschermd!!!