DIEPENVEEN – Op vrijdagavond 23 november jl. hebben de ruim 550 bezoekers in een uitverkocht Kulturhus Diepenveen kunnen genieten van het concert Passie voor Muziek; een unieke samenwerking tussen het Orkest van het Oosten en de drie Deventer harmonieorkesten Eendracht (Colmschate), Sempre Crescendo (Diepenveen) en Stedelijk Orkest Lebuïnus. Dit concert vormde de afsluiting van een muzikaal project met o.a. workshops voor de leden van de amateurorkesten door leden van het Orkest van het Oosten, masterclasses voor hun dirigenten en een nauwe samenwerking tussen orkesten en dirigenten tijdens de gezamenlijke repetities van de amateurorkesten.

Dit project is een initiatief van het Orkest van het Oosten. “Professionele musici zijn hun muzikale carrière vaak gestart in de plaatselijke harmonie of fanfare. Door nu de samenwerking aan te gaan met de amateurs maken zij de cirkel weer rond en keren terug naar hun roots”, zegt Joost Smeets, initiatiefnemer en deze avond ook dirigent van het Orkest van het Oosten.

Onder de aanwezigen waren de heer Andries Heidema, Commissaris van de Koning voor de provincie Overijssel, de gemeenteraadsleden Peter Onvlee en Roy Haaxman en vertegenwoordigers van de gemeente Deventer, provincie Overijssel, Prins Bernhard Cultuurfonds en overige sponsoren.

Voor de pauze vormden de drie Deventer orkesten tezamen één groot projectorkest van maar liefst 110 muzikanten. Het orkest werd afwisselend gedirigeerd door hun eigen drie dirigenten, Christa Boerman, Wim de Vries en Martin van Zanten. Ook de bekende, jonge Spaanse trombonist Jose Luna Agudo verleende zijn medewerking met een indrukwekkende trombonesolo, daarbij begeleid door het projectorkest. Bij het laatste nummer voor de pauze verraste de slagwerkgroep van Sempre Crescendo spelend op djembés het publiek met swingende Afrikaanse ritmes.

Na de pauze betrad het Orkest van het Oosten het podium en speelde prachtige, licht klassieke muziek onder leiding van dirigent Joost Smeets. Zij brachten o.a. Spaanse zarzuelamuziek en muziek uit de opera Carmen ten gehore. Tijdens Carmen deed dirigent Joost Smeets een stap terug en werd de dirigenten van de blaasorkesten de gelegenheid geboden om het symfonieorkest te dirigeren. Zij deden dit op inspirerende wijze en met groot enthousiasme. Voor hen was dit een unieke kans om bij een professioneel symfonieorkest op de bok te staan. Zij hadden zich tijdens een masterclass op hun gastrol kunnen voorbereiden.

Het concert werd afgesloten met een gezamenlijke finale van het projectorkest en het Orkest van het Oosten; vier orkesten met in totaal zo’n 180 muzikanten! Zij speelden de première van Pas de Deux, speciaal voor symfonie- en harmonieorkest gecomponeerd door de Nederlandse componist Carl Wittrock.

Deze samenwerking tussen orkesten en dirigenten, amateurs en professionals bezorgde het publiek een unieke muzikale ervaring. Uiteindelijk delen zij allemaal dezelfde passie voor muziek.

Vorig artikelKerstconcert op 16 december in de H. Nicolaaskerk in Schalkhaar
Volgend artikelGratis zwemtraining voor Bathmense basisschoolleerlingen bij ABS Zwemmen