Het gele hesje ligt weer keurig opgeborgen achter in de auto. Tussen de reserveband en de krik. Geduldig wachtend op het moment dat ie moet worden aangetrokken bij pech langs de weg. Voor noodgevallen. Die bleken er de laatste maanden in Nederland ook ineens heel veel te zijn. Met een lichte winterse mistral uit het altijd rumoerige Frankrijk overgewaaid naar het Noorden. In EU-hoofdstad Brussel, waar actievoeren een beroep is, was het nog wel lekker rellerig. Maar eenmaal in het echte polderland aangekomen, nam de windkracht snel af. Kleine groepjes trokken her en der een hesje aan. De media probeerden het nog wat op te stoken maar het mocht niet baten. Geen leider, geen echte eisen, iedereen kon zich overal in vinden qua protest. En dus gold ook hier: als iedereen overal tegen protesteert, hoeft niemand zich aangesproken te voelen. In Deventer waren er wel wat gele hesjes maar daar zat dan weer een bladblazer aan vast. Of iemand van het Groenbedrijf. Terwijl er toch genoeg te mopperen valt. We gaan niet stoken maar wat dacht je van al die losliggende stoeptegels? De parkeertarieven? De Viking, het Speelgoedmuseum? De parasols van De Hip, het kinderbadbeleid in het Rode Dorp? Het vuurwerk afsteken door die rotjes-jochies bij jou in de straat? De verhoging van de BTW, ook bij de Action! De eenzame buurvrouw die al maanden wacht op haar operatie. De zorgpremies, alle premies. Komoptan! Wat een stad, wat een land. Heerlijk. Want als het puntje bij het paaltje komt, leven we met ons allen in een mooi en welvarend land. Met verbeterpunten, akkoord. Maar zodra die samen op straat komen en met een geel hesje zichtbaar worden, verschieten ze van kleur. Worden het individuele problemen. Jij een probleem? Wat dacht je van mijn probleem? Het toonde ook iets anders aan. Dat het protest van de straat online is gegaan. Waar je thuis met een enkele klik en vooral anoniem, stoer mee kunt doen met welk protest dan ook. Dat met het grootste gemak dan door de media wordt overgenomen als ‘heel veel Nederlanders’. Relax, denk aan je hart. Ga voor een vooral offline 2019!

Vorig artikelBakkerij Nollen bakt oliebollen voor het goede doel
Volgend artikelMeiden SV Helios winnen Goed voor Elkaar-prijs