DEVENTER – Meer dan 500 kerstbomen werden de afgelopen twee jaar in het Deventer klimaatbos aan de Siemelinkswegherplant. Daarvan hebben slechts een 10-tal het overleefd. De bomen hebben het erg zwaar te verduren gehad. Storm en droogte speelden de bomen parten. Het Groenbedrijf geeft niet op en gaat door met herplanten van kerstbomen. Op 5 januari kunnen Deventenaren hun bomen weer langsbrengen.  

Bart Kroeze van Het Groenbedrijf was er al bang voor. ‘We wisten dat er risico’s zaten aan het herplanten van deze bomen. We hadden erop gerekend dat minstens de helft het zou halen.’ 

Storm en droogte 

De januaristormen zorgden ervoor dat veel bomen scheef kwamen te staan, waardoor wortels vrij kwamen te liggen of afbraken. Kroeze: ‘Tijdens de extreme droogte deze zomer, werd de zandgrond te droog en bleken veel wortels te kort om in diepere grondlagen te komen. Zelfs 50 giertanken met water konden de kerstbomen niet redden. ‘ 

Bodem verrijken 

Nu Kroeze weet wat er gebeurd is, ziet hij goede kansen om het klimaatbos een nieuwe impuls te geven. ‘We gaan de oude bomen versnipperen en mengen met de grond van het klimaatbos. Die organische stof trekt beestjes aan waardoor de grond verrijkt wordt en beter water vasthoudt. De kwaliteit van de bodem gaat de komende twee jaar met sprongen vooruit. Oude kerstbomen die op 5 januari herplant worden krijgen dan meer overlevingskansen.’ 

Tips 

Kroeze: ‘Koop een kerstboom die in een pot gekweekt is, waardoor hij compacte en sterke wortels heeft. Laat de boom acclimatiseren op een koele plek in de kelder of garage. Behandel de boom zo voorzichtig mogelijk. Zorg voor voldoende water en houd hem zo ver mogelijk bij de kachel vandaan. Zet de boom zo snel mogelijk weer buiten.’ 

Alle Deventenaren die komende weken een kerstboom met kluit kopen, kunnen de boom na de feestdagen een 2e leven geven. Dat kan door de boom te herplanten in het Deventer klimaatbos aan de Siemelinksweg. Op 5 januari zijn medewerkers van Het Groenbedrijf van 10.00  tot 16.00 uur aanwezig om de bomen goed in de grond te zetten. Het Volkshuis zorgt voor koek en zopie en DJ Ronny voor sfeervolle muziek. 

Vorig artikelDeventer in gesprek met bewoners over Julianabuurt
Volgend artikelInentingsdata bekend voor Meningokokken ACWY