Een beetje vroeg misschien, het is immers nog geen kerst,maar toch tekent zich al een top 10 af in de cadeaus die dit jaar onder de boom liggen. Is dit dan een representatief onderzoek? Nee, want het gaat om de verkopen vanuit 1 winkel: FAME-musthaves in Deventer. Maar door de verkoop inde winkel en de online verkoop is er zeker wel iets over te zeggen. Het is in ieder geval voor de mensen die nu nog een cadeautje moeten bedenken een handige leidraad.

  1. De absolute nummer 1 zijn de koffiemokken.Heel veel mensen vinden er één onder de kerstboom. De mokken worden in veelvarianten gegeven, maar men is duidelijk op zoek naar een persoonlijk cadeau.Zo zijn de mokken met een leuke tekst in trek, maar bijvoorbeeld ook de mokken die een hobby of liefhebberij uitbeelden. Bijvoorbeeld een TV-mok met afstandsbediening als oor; deze wordt aan de echte ‘bankhanger’ gegeven.Overigens zijn de ‘Deventer mokken’ specifiek in de winkel erg in trek.
  2. De kerstartikelen zoals sneeuwbollen,kleine kerstboompjes met licht of een decoratieve kersttrein staan op een tweede plek.
  3. Op 3 vinden we de ‘bruisballen cadeaus ets’.In deze sets zitten 3 bruisballen voor in bad, in diverse geuren. Vooral de set‘Jingle Smells’ zijn erg in trek omdat deze set natuurlijk helemaal op de kerst is gericht.
  4. Vorig jaar ook in de top 10, maar nog steeds erg populair zijn de eenhoorn artikelen. Een spaarpot, klok,beker of lunchbox set, producten met dit onderwerp worden dit jaar nog steeds veel weggegeven.
  5. Nieuw in de top is een soortgelijk item: alles met Alpaca’s. Dit dier is enorm populair en vinden we dit jaar voor het eerst als spaarpot en bijvoorbeeld zelfs als peper- en zout stel.
  6. Reizen!Blijkbaar moet hier door de meeste mensen nog steeds voor worden gespaard, want de spaarpotten in de vorm van reiskoffers,caravans of reis trolleys vinden ook in 2018 gretig aftrek.
  7. Voetbal is in, voor zowel jongens als meisjes. En blijkbaar moeten deze kinderen ook sparen voor hun tenue of hun seizoenkaart, want de spaarpotten in de vorm van een voetbal of voetbalschoen zijn ook bijzonder populair. Een leuk en nuttig cadeau voor deze doelgroep.
  8. Eind 2018 gingen er ook bijzonder veel kaarsen over de toonbank. Dat is natuurlijk sowieso een leuk kerstcadeau, maar wat opvalt is dat juist nu de fairtrade kaarsen het erg goed doen. De kaarsen uit Swaziland, in diverse, vaak inheemse, prints zijn bijzonder intrek. Waarschijnlijk omdat je een leuk cadeau geeft, maar je geeft ‘dubbel’,want ook de persoon in Swaziland geef je een eerlijke prijs, een mooie kerstgedachte.
  9. Babyartikelen doen het traditioneel goed. Juist de producten met ‘My firtst X-mas’ zoals slabbertjes en slofjes zijn veel verkocht, ondanks de relatief kleine doelgroep.
  10.  Spreuktegels staan op de laatste plaats in deze top 10. Deze tegels worden veel cadeaugegeven omdat ook dit vaak persoonlijke cadeaus zijn. Een grappige spreuk die echt op die persoon slaat, of juist een ontzettend lieve tekst op een tegel doet het altijd goed.
Vorig artikelDoorrijder schept fietser op fietspad, laat slachtoffer zwaargewond achter
Volgend artikelDronken man uit Olst aangehouden na aanrijdingen