DIEPENVEEN – Zondag 24 februari om 15:30 uur is er in de Dorpskerk Diepenveen monumentale muziek van vader en zoon Scarlatti te horen.

Het concert omvat prachtige koorwerken van twee Scarlatti’s: een briljante vader en een briljante zoon.

Vader Alessandro Scarlatti (1660-1725), geboren in Palermo, was lange tijd maestro di capella voor de onderkoning van Napels. In Napels en later in Rome componeerde hij vele fraaie opera’s, die opvielen door hun vloeiendheid en expressiviteit. Daarnaast schreef hij kerkmuziek die vergeleken met zijn opera’s een beetje ouderwets van stijl was, maar wel van groot vernuft en schoonheid. Daarvan staan twee prachtige koorwerken op het programma: het gevoelige Ave Maris Stella en het grandioze Magnificat.

Niet gehinderd door het enorme talent en de roem van zijn vader ontwikkelde zoon Domenico Scarlatti (1685-1757) zich ook tot een zeer groot componist. Hij wordt beschouwd als een van de grondleggers van de moderne klaviermuziek en schreef bijna 600 klaviersonates. Voorts componeerde hij ook schitterende kerkmuziek, waarvan in 1755 helaas een groot verloren is gegaan bij een aardbeving. De twee koorwerken van Domenico Scarlatti die nu op het programma staan, waren gelukkig gespaard gebleven. Dit betreft een prachtig Magnificat en het monumentale en 10-stemmige(!) Stabat Mater, dat beroemd is door zijn ongewoon grote bezetting, de aangrijpende dissonanten en het spectaculaire Amen aan het eind.

Centraal in dit programma staat Maria, in het Magnificat, haar lofzang uit het Lucas-evangelie, maar ook in haar klacht aan de voet van het kruis waaraan zojuist haar zoon is gestorven in het Stabat Mater, die ontroerende tekst van de Middeleeuwse dichter Jacopone da Todi. In het Ave maris stella (‘sterre der zee’) wordt Maria symbolisch geprezen als genadige en liefhebbende moeder.

Het projectkoor Festina Lente, gevestigd in Arnhem, streeft naar grote muzikale kwaliteit, koorklank en expressie. Het koor richt zich op deelnemers uit de wijde omgeving van Arnhem. Er wordt onder leiding van Dirkjan Horringa gewerkt met zeer gevorderde amateurzangers en beroepsmusici. Projectkoor Festina Lente specialiseert zich in werken uit Renaissance en Barok en maakt ook uitstapjes naar meer hedendaagse muziek. Festina Lente voert zowel geestelijke als wereldlijke muziek uit. Het koor is steeds op zoek naar bijzondere werken, thematische programma’s en zelden uitgevoerde muziek. Binnen diverse projecten wordt samenwerking gezocht met andere kunstdisciplines. De combinatie van oude en hedendaagse muziek spreekt het koor aan.

Entree: € 15 in de voorverkoop | € 18 aan de kerk | CJP, studenten € 12,50

Kaarten bestellen & meer informatie:

www.projectkoorfestinalente.nl

Vorig artikelGemeente renoveert kleedkamers hockeyvereniging
Volgend artikelRuim 400 woningen gebouwd in 2018