COLMSCHATE – De wegen van Handelspark de Weteringen zijn volledig vernieuwd. Er ligt nu een gloednieuw, strak wegdek op de Maagdenburgstraat en de Solingenstraat, mét zichtbare nieuwe fietsstroken. Geen meters asfalt zonder wegmarkeringen meer, maar twee meter brede fietsstroken aan beide kanten. Ruim baan voor fietsers, dus!

René Hoorn, verkeerskundige bij de gemeente Deventer, vertelt over dit project: “In heel Deventer proberen we zoveel mogelijk de rode loper uit te leggen voor de fietser. Op dit bedrijventerrein was dat nog niet het geval. Als fietser werd je als het ware losgelaten op een 7 meter brede rijbaan waar weggebruikers in beide richtingen mogen rijden. Er rijden niet alleen auto’s en fietsers op die wegen, maar ook veel (zwaar) vrachtverkeer. Op de fiets voelde je je daar dus niet echt op je gemak.”

Flink op de schop
Tijd voor die rode loper, dus. In dit geval zelfs letterlijk! Het wegdek van zowel de Maagdenburgstraat als de Solingenstraat is flink opgeknapt en er zijn in beide richtingen fietsstroken neergelegd. “De fietsstroken zijn twee meter breed en vallen door de rode kleur goed op,” vertelt René. “De rijbaan wordt hierdoor optisch wat smaller, en de fietsers hebben een prominente plek op de weg gekregen. Hiermee willen we medewerkers van het bedrijventerrein stimuleren om vaker de fiets te pakken naar het werk. En natuurlijk inwoners van Colmschate laten zien dat ze veilig over het bedrijventerrein kunnen fietsen. Want dat kan nu!”

Iets meer zon nodig
Op dit moment liggen er fietssuggestiestroken. Die zijn bijna hetzelfde als fietsstroken, maar er is één verschil: autoverkeer mag op dit moment nog op de stroken parkeren. Nu nog wel, want er wordt hard aan gewerkt om dat te veranderen. “Er moet juridisch worden bepaald dat dat een fietsstrook is in plaats van een fietssuggestiestrook,” vertelt René. “Op het moment dat de verkeersbesluitprocedure hiervoor succesvol is doorlopen, komt er een fietssymbool te staan op de fietsstroken. Dan mag er dus niet meer op geparkeerd worden en is de strook altijd vrij voor fietsers.”

Daarnaast ontbreekt nog een deel van de wegmarkering: de strepen zitten er op sommige plekken nog niet op. Zodra dit oer-Hollandse, natte en koude weer voorbij is, kan de wegmarkering aan worden gebracht. De verwachting is dat dit begin maart plaats kan gaan vinden. Je kunt al wel gewoon over de wegen fietsen. Op een hagelnieuwe rijbaan, met rode en opvallende fietsstroken! Deventer wordt steeds fietsvriendelijker! (Bron: Deventer.nl)

Vorig artikelNieuwe concertreeks in crypte Lebuinuskerk
Volgend artikelEmté Mensink wordt JUMBO Mensink