DEVENTER/ZWOLLE – Een mengpaneel, een indrukwekkende opname- en afspeelcomputer, vier telefoonvorken, professionele microfoons en koptelefoons, talloze kabels en een actieve redactie: het ademt radio in het mediaredactielokaal van Landstede MBO aan het Zwolse Stadionplein. Sinds kort beschikt de opleiding Mediaredactie over alles wat er nodig is om kwalitatief uitstekende radio-uitzendingen en podcasts te maken. ‘De belangstelling is groot’, zegt docent Pieter Jansen. ‘Studenten van andere opleidingen komen geregeld kijken en tijdens de Open Dag was het gewoon bijna te druk in het lokaal. Radio on demand is dan ook helemaal in; bedrijven zijn op zoek naar mensen die professionele podcasts kunnen maken.’ 

Studenten van de opleiding Mediaredactie worden allround opgeleid. ‘In het eerste jaar maken ze in vier periodes van elk tien weken kennis met digitale media, geschreven media, radio en televisie’, legt Pieter uit. ‘Zo ontdekken ze wat de mogelijkheden zijn en waar hun interesses liggen. Met deze complete radiostudio hebben we de praktijk naar binnen gehaald.’ Een aantal studenten is in de stad op pad gestuurd om via de telefoonvorken live verslag te doen. Anderen zijn verhit in een discussieopname verwikkeld. Een redactie is in druk overleg. ‘Ze moeten alles doen’, zegt Pieter. ‘Ze oefenen met interviewen en editen, ze ontdekken hoe het is om in een microfoon te praten en je eigen stem terug te horen. Ze maken al doende kennis met alle facetten van het radiovak. Uiteindelijk werken we toe naar een echte radio-uitzending bij RTV Zwolle FM die bij Landstede aan het Dokterspad is gevestigd. Dat doen we in wedstrijdvorm: in twee teams. Het team met de beste uitzending wint.’ 

Eerstejaars student Rick Malipaard is in z’n element. ‘Radio maken is gewoon mijn ding. Ik presenteer twee programma’s bij de lokale omroep 1Twente, in Enschede. Een jongerenprogramma op de woensdagavond en een soort actualiteiten/muziekprogramma op de maandagavond.’ Rick woont in Deventer en koos bewust voor Landstede. ‘Hier wordt volop aandacht besteed aan radio, dat vind ik geweldig. Ik heb best wel ervaring inmiddels, maar ik leer hier nog heel veel bij. Hoe je bijvoorbeeld een reportage maakt die pàkt, met als uitgangspunt: “Show, don’t tell”, met actie en dialoog.’  

Student Emma van den Hof staat met een koptelefoon op voor de microfoon bij de indrukwekkende radiomengtafel. ‘Ik ben aan het opnemen en monteren’, legt ze uit. ‘Het is heel raar om je eigen stem te horen. Op zich ging ik naar deze opleiding omdat ik als misdaadjournalist geschreven pers wil gaan doen, maar dit vind ik ook heel leuk.’ Ze wist dat de opleiding bij Landstede haar goed zou bevallen. ‘Ik heb me er vooraf helemaal in verdiept en een werkstuk over gemaakt, dus ik wist wat me te wachten stond. Het is een fijne, kleinschalige en persoonlijke school. Daarbij vind ik het totaalplaatje, waarbij je over alle media wat opsteekt, heel leuk. Je leert overal wat van!’ 

Landstede MBO vindt het uiterst belangrijk dat de opleidingen zo goed mogelijk aansluiten op de actuele praktijk. ‘Als je modern, spraakmakend en aansprekend onderwijs wilt bieden, moet je de studenten vanaf de start van hun opleiding al voorbereiden op het echte beroepsleven’, zegt directeur Robert van Overvest. ‘Dat houdt in dat je up-to-date bent. Onze opleiding Mediaredactie weet op een geweldige manier de vakpraktijk in huis te halen. Studenten maken voor opdrachtgevers echte kranten, ze presenteren discussieprogramma’s, ze verzorgen live TV middenin de stad, ze maken online nieuws en nu beschikken ze dus ook over een echte radiostudio in huis. Dat is wat we als Landstede MBO willen: de studenten een rijke leeromgeving bieden waar ze zich in het beroep van hun keuze kunnen bekwamen en kunnen werken aan hun individuele persoonlijke vorming.’ 

Wie het in levende lijve wil ervaren is van harte welkom tijdens het Open Huis op donderdag 7 maart van 16.30 tot 20.30 uur. 

Vorig artikelCarinova behandelcentrum lanceert nieuwe website
Volgend artikelLeer roeien bij roei vereniging Daventria