Afgelopen weekend liep ik een oud voetballer tegen het lijf die Go Ahead Eagles op de voet volgt. Bezoekt een training, kijkt bij de jeugd, op de tribune bij thuiswedstrijden en veel uitduels op TV, anders via de lokale omroep. We spraken over enkele zaken; beleid, tactiek, trainingen maar ook de trainer. Zijn mening was dat Stegeman voor ‘ons’ niveau een goede trainer is, maar dat zijn tekortkomingen nu ook zichtbaar worden. Ik vond het eerst okay, maar toen Gerard Somer ook nog eens een column schreef over de geldverkwisting van de jeugdopleiding, ben ik na gaan denken. Hoofdmoot van de discussie met mijn ‘koffie-maat’ was, dat Stegeman de spelers niet beter maakt. De oud-prof was het met mij eens dat er nu wel een team staat en dat er een duidelijke lijn is. “Maar die duidelijke speelwijze is voor de tegenstander nu ook geanalyseerd en daarmee niet verrassend meer”, counterde hij terug. Hij vervolgde te concluderen dat er dan andere zaken het verschil moeten gaan maken, zoals kwaliteit. “En juist daar schiet het elftal net tekort, spelers moeten in een seizoen beter gaan worden”. Leuk breinvoer zo enkele maanden voor de zomer: “Zeg mij maar wie er nu echt substantieel beter is geworden”,  was zijn vraag. In mijn betoog gaf ik de kleinere zaken aan, kleine aspecten die belangrijk zijn voor het grote geheel. Maar hij kwam met jeugd, wie is er beter geworden? Ik ben persoonlijk van mening dat de huidige talenten niet goed genoeg zijn, ik begrijp de strekking van Gerard Somer’ column dus ook wel (te lezen @DrtvSport). Het zette mij wel aan het denken, Džepar is zijn plek kwijt, maar was het eigenlijk wel zijn plek? Werkhoven kan nog steeds het niveau niet aan, maar ook Pouwels is eerder weggezakt dan dat hij beter is geworden. Verder krijgt geen jongeling de kans zich te bewijzen in het eerste…
“In de jeugdwedstrijden zie je de talenten niet een meerwaarde zijn, de reserves van de hoofdmacht maken het tweede niet substantieel beter.” Ik kon daar niet in meegaan omdat ik die duels eigenlijk niet zie, maar wederom stof tot nadenken…
Zijn we nu zo tevreden over het resultaat (zeker ten opzichte van vorig seizoen) dat we niet meer kritisch willen en durven te kijken naar de ‘randzaken’? Of zijn ‘onze’ talenten niet goed genoeg?

Vorig artikelMoederdagconcert op 11 mei bij Windkorenmolen De Leeuw
Volgend artikelWat is er dit weekend te doen in Deventer