DEVENTER – Vanaf 17 maart toont Museum De Waag hoogtepunten uit de rijke historie van Deventer. Vijf historische personages nemen je mee op een reis door de tijd. Aan de hand van topstukken uit de stedelijke collectie krijgen bezoekers een overzicht van het indrukwekkende verleden van één van de oudste steden van Nederland. In deze editie van de jaarlijks terugkerende expositie ‘Stromen door de tijd’ staat de IJssel centraal. De vele IJsselvondsten van verleden jaar zijn te zien, evenals fraaie IJsselgezichten uit de landschapscollectie Knecht-Drenth.

Vondsten uit de IJssel
In de zomer van 2018 stond het water in de IJssel door de aanhoudend droogte bijzonder laag waardoor afval uit de late middeleeuwen bloot kwam te liggen. Verschillende amateurarcheologen stonden dagelijks in de modder en het team van Archeologie Deventer voerde een onderzoek uit. Te zien is een keur aan uit Duitsland geïmporteerde keramiek en door de vondst van een groot aantal heiligenbeelden krijgen we indirect een inkijkje in de geloofsovertuiging van de bewoners. Het afval toont niet alleen de consumptiemaatschappij maar geeft ook een beeld van de ambachten in de stad. Honderden fragmenten van onder meer keramiek, dierlijk bot, beelden en kogels bieden ons een kijkje in het leven van een bloeiende Hanzestad.

Reis mee door de tijd met vijf historische personages
Go Ahead keeper Leo Halle, steenhouwer Catharina, koopman Herbert, graaf Everhard en de Angelsaksische missionaris Lebuïnus nemen je mee in een reis door de tijd. Van het moment dat Lebuïnus in 768 een kerkje stichtte aan de oevers van de IJssel tot de tijd van de industriële bloei in de negentiende en twintigste eeuw. Ontmoet de inspirerende bewoners die ieder op eigen wijze hebben bijgedragen aan de ontwikkeling van de stad. Nieuw dit jaar zijn korte videofragmenten van voetbalwedstrijden met Leo Halle uit 1923 en 1932. 

IJsselgezichten uit de collectie Knecht-Drenth
In 2003 schonk echtpaar Tijmen Knecht en Hélène Drenth hun privécollectie ‘Nederlands Landschap en Stedenschoon’ met het gelijknamige fonds aan de gemeente Deventer. Het echtpaar heeft in de collectie de ingrijpende veranderingen in Nederland op het gebied van infrastructuur willen vastleggen. Zij kochten van diverse kunstenaars werken die een tijdsbeeld geven van stad en land. Verschillende IJsselgezichten uit deze collectie zijn in de tentoonstelling ‘Deventer, Stad van de IJssel’ te zien.

Informatie
De tentoonstelling ‘Deventer, Stad van de IJssel’is te zien van 17 maart tot en met 29 september 2019 in Museum De Waag, Brink 56 in Deventer. Het museum is dagelijks geopend van 11.00 tot 17.00 uur (maandag gesloten). Elke donderdag en zondag is er om 14.00 uur een gratis instaprondleiding voor bezoekers. Een uitgebreide audiotour is in het Nederlands beschikbaar. De tentoonstelling is vanaf zondag 17 maart open voor publiek. Tussen 13.00 en 16.00 uur vinden er diverse activiteiten plaats zoals een IJsselvondsten bingo en extra rondleidingen. Kijk voor meer informatie op www.museumdewaag.nl.

Vorig artikelStaatssecretaris Van Ark en VVD Lijsttrekker Van Haaf komen naar Deventer
Volgend artikelHelpende hand gezocht voor opbouw historische stadionmuur