DEVENTER – Zo’n 4.400 inwoners van de gemeente Deventer haalden op de Compostdag op zaterdag 30 maart gratis compost op. Op vijf locaties werden in totaal ruim 22.000 zakken gft-compost uitgedeeld. De actie was een initiatief van de gemeente Deventer en Circulus-Berkel om de inwoners te bedanken voor het scheiden van hun afval. De gratis compost en het prachtige voorjaarsweer zorgden voor blije gezichten en veel drukte.

Het scheiden van groente-, fruit- en tuinafval (gft) zorgt voor minder CO2-uitstoot, behoud van grondstoffen en lagere verwerkingskosten. In 2018 werd in de gemeente Deventer bijna 12 miljoen kilo gft apart ingeleverd, gemiddeld 118 kilo per inwoner. Het gft is omgezet in compost en groene energie. De compost kregen de inwoners op de Compostdag cadeau voor de tuin. Met de actie sloten de gemeente Deventer en Circulus-Berkel aan bij de jaarlijkse landelijke Compostdag.

Positief
Wethouder Carlo Verhaar kwam op de uitdeellocatie Duurstedeweg, het gratis Recycleplein van Deventer, een handje helpen. Hij hielp mee de zakken met compost uit te delen aan de bezoekers. Hij is positief over de actie: “Inwoners krijgen hun eigen gft terug in de vorm van compost. Zo sluiten we de kringloop dichtbij huis. Compost is een fijne bodemverbeteraar voor in de tuin of moestuin.”

100 liter compost
Medewerkers van Circulus-Berkel, Cambio en De Ulebelt waren in touw om de compost uit te delen aan de bezoekers. Per huishouden konden maximaal vijf zakken met 20 liter compost opgehaald worden op vertoon van de milieupas. Inwoners stonden al vroeg in de rij voor de gratis compost. Op de Brink trok straattheater en voorlichting over gft en compost van De Ulebelt de aandacht van het winkelend publiek.

Vorig artikelBathmens Schoolhandbal toernooi flink succes
Volgend artikelProgramma Koningsdag 2019 van het Oranjecomité Diepenveen