DEVENTER – Zaterdag 23 maart genoten zo’n 150 gasten van de film ‘Woman at war’ in Filmhuis De Keizer. Serviceclub Zonta Deventer organiseerde de jaarlijkse filmmiddag, waarvan de opbrengst van € 3.000,- overhandigd werd aan de Bibliotheek Deventer ten gunste van lees- en digitaliseringsprojecten.

Karin Barth van de Bibliotheek Deventer nam de cheque in ontvangst. “Wij zijn heel blij met deze schenking en hebben er al mooie plannen voor. We willen graag Deventenaren met een taal- en/of leesbeperking enthousiasmeren om te lezen en hen wegwijs maken in de digitale wereld. Ons gebouw aan de Stromarkt is hier letterlijk en figuurlijk de uitgelezen plek voor! Iedereen is hier welkom om samen kennis en inspiratie op te doen.”

Samen het verschil maken
Zonta en de Bibliotheek zijn beiden maatschappelijk betrokken organisaties en vinden elkaar in het stimuleren van actieve deelname van mensen aan de samenleving, waarbij Zonta zich focust op vrouwen. Marije Alma van Zonta Deventer licht toe: “De film ‘Woman at war’ past helemaal bij het doel van Zonta: samen het verschil maken. In deze IJslandse film speelt een daadkrachtige vrouw de hoofdrol. Enerzijds is ze een milieuactivist die de oorlog met de plaatselijke aluminiumfabriek aangaat en anderzijds staat ze op het punt om een kind te adopteren. Een bijzondere, mooie, droogkomische film, zoals een filmhuisfilm betaamt.” De film werd ingeleid door Madelaine Tuininga, zelf ook in het prachtige IJsland geweest. Madelaine werkt bij de Europese Commissie op internationale handel. Met haar team is ze verantwoordelijk voor de duurzaamheidsagenda: hoe zetten we de handel in ter bevordering van o.a. arbeid, milieu, klimaat, mensenrechten en ontwikkelingssamenwerking?

Boekenweek: De moeder de vrouw

Marije Alma vervolgt: “Op 23 maart startte ook de Boekenweek met als thema ‘De moeder de vrouw’. De film ‘Woman at war’ sluit hier mooi op aan en natuurlijk ook het goede doel, de leesprojecten van de Bibliotheek Deventer.” Karin Barth vult aan: “Tijdens de Boekenweek organiseert de Bibliotheek tal van activiteiten. Op zaterdag 30 maart komt Marjan Berk, schrijfster en actrice. Ze geeft een interactieve lezing voor vrouwen die de Nederlandse taal willen leren aan de hand van haar boek ‘Een goede truc’. Het verhaal vertelt hoe je door gebruik van taal en schrijven, je leven kunt veranderen. De toegang is gratis en er kunnen nog kaarten besteld worden via bibliotheekdeventer.nl.” Deze lezing is mogelijk gemaakt door de schenking die de Bibliotheek Deventer vorig jaar van Zonta ontving.

Waar wij voor staan

Zonta is een wereldwijde serviceorganisatie van vrouwen met een zelfstandig of leidinggevend beroep. Per stad of regio zijn de leden verenigd in clubs om samen te werken aan de verbetering van de positie van vrouwen over de hele wereld. En dan gaat het om bijvoorbeeld de juridische, professionele, politieke en economische status van die vrouwen.

In Deventer hebben 10.000 mensen te weinig kennis van taal, computers en internet om zelfstandig mee te doen in de wereld van nu. De Bibliotheek Deventer organiseert activiteiten en projecten die basisvaardigheden bevorderen. Denk aan een Taalcafé om in ontspannen sfeer het Nederlands te oefenen. Of het ondersteunen van vrouwen bij het opzetten van Taalsalons in de wijken. Computercursussen maken mensen wegwijs in het digitale woud.

Vorig artikel31 maart Lentemarkt op De Oorsprong
Volgend artikel7e editie ‘Groenste Obstakelrun’ in Deventer op 16 juni