DEVENTER – Inmiddels zijn er al 11 Veteranen cafés geweest in Grand café de Heeren op de Brink, sinds de opening in mei 2018. Stichting Veteranen Deventer organiseert geregeld leuke evenementen voor de veteranen en hun thuisfront, waaronder diverse lezingen door veteranen met een verhaal. Verder streven de vrijwilligers van Stichting Veteranen Deventer ernaar om iedereen die interesse heeft in de verhalen van onze veteranen, te begroeten in het café.

Inspraak
‘’Veteranen hebben veel meegemaakt en dus veel te vertellen over hun ervaringen in uitzendgebied. Wij organiseren leuke activiteiten en evenementen voor de veteranen, en uiteraard hebben zij ook inspraak in deze activiteiten.  Zo gaat op 16 april een Nieuw Guinea veteraan geheel op eigen initiatief een lezing verzorgen over zijn uitzending in 1961.
Wij hopen dat ook ‘niet-veteranen’ hierbij aanwezig willen zijn, zodat ze kunnen luisteren naar de verhalen over een totaal andere tijd en wereld, uit de geschiedenis van de Nederlandse krijgsmacht’’, aldus Niels van Bockel secretaris van Stichting Veteranen Deventer.

Eervol werk
Het vrijwilligerswerk wat onze bestuursleden doen, wordt met veel plezier en passie uitgevoerd. Zij zijn zelf veteraan of thuisfront en hebben met dezelfde ‘riemen geroeid’. Op elke derde dinsdag van de maand organiseren zij in café de Heeren een gezellige avond met af en toe bijzondere gasten. Veel veteranen komen hier naartoe om ‘dezelfde taal’ te spreken. Hun thuisfront komt ook graag mee, zij kunnen hun ervaringen delen met andere thuisfronters wat als heel prettig wordt ervaren.

Activiteiten
Stichting Veteranen Deventer organiseert niet alleen activiteiten of evenementen, maar ondersteund ook daar waar nodig. Zo willen zij de gemeente graag ondersteunen met de lokale Veteranendag, door het brede netwerk en de ervaringen die zij in der loop der jaren hebben opgedaan bij defensie. Maar ook willen zij het 4 mei comité helpen met het organiseren van ‘dodenherdenking’ in de gemeente Deventer.  Door zichzelf te laten zien op de braderie in Diepenveen op Koningsdag 2019 , willen zij de burgers graag bekend maken met het begrip veteraan. Door zich te mengen met ondernemers, probeert de stichting een win-win situatie te creëren.. Op die manier profiteren de  ondernemers van hun goede band met veteranen en hun thuisfront. En profiteren de veteranen op hun beurt weer van de korting die de ondernemers geven d.m.v. sponsoring.

Het volgende Veteranencafé in de Heeren is op dinsdag 16 april, vanaf 19:30 uur. Iedereen is welkom om o.a. te luisteren naar het verhaal van een Nieuw Guinea veteraan.

Vorig artikelNK Schaken bij de Hagenpoort school
Volgend artikelZeeverkenners van De Vundelaar gaan te water!