DEVENTER – De Politie wordt tegenwoordig van alle kanten gewaarschuwd voor allerlei vormen van oplichting, en toch trappen we steeds weer massaal in de slimme trucjes die oplichters hanteren.  De 1 cent-truc. En daarom toch nog maar even onder de aandacht gebracht.

Hoe werkt het: 
Je hebt iets te koop aangeboden op het internet. Een potentiële koper meldt zich, biedt de door jou gewenste prijs en je komt tot een deal. Deze ‘koper’ zegt zeker te willen zijn, dat je betrouwbaar bent en stelt voor om eerst 1 cent over te maken. Hij of zij stuurt je dan vervolgens voor het gemak even via de app een betaallink voor die ene cent….
En daar gaat het mis! Want ogenschijnlijk ga je nu naar de reguliere betaalsite van je bank (maar het is een vervalste versie). Je vult je gegevens in, maar krijgt een storingsmelding. Met een smoes houdt de koper je aan het lijntje of blaast bij nader inzien de koop af. En een paar dagen later ontdek je, dat je bankrekening is geplunderd. De crimineel gebruikt jouw ingevulde gegevens om jouw geld te gebruiken. In sommige gevallen wordt er zelfs geld van de spaarrekening naar de lopende rekening gestort en wordt ook dat vrolijk geconsumeerd.

Wat kun je doen: 
Als verkoper hoef je je betrouwbaarheid niet aan te tonen en dus hoef je die ene cent niet over te maken! Ook heeft zo’n koper niet (een foto van) je bankpas of id-kaart nodig om de transactie door te laten gaan.
Krijg je een tikkie of een ander betaalverzoek met link (bijvoorbeeld van een andere bank), check dan altijd eerst even via www.google.nl of de link tot in detail goed vermeld staat. Dat er bijvoorbeeld niet ‘tikkie.nl’ staat, waar ‘tikkie.me’ hoort te staan. En vertrouw je het niet, betaal dan niet.

Ben je slachtoffer van deze vorm van oplichting? Bel dan onmiddellijk je bank en doe aangifte!

Vorig artikelHeartbreak hotel in Deventer
Volgend artikelMo-mentum: nieuw muziektheater in Deventer start met Beetje Liefde