DEVENTER/OLST – Pak je picknickmand en kleedje/klapstoeltje maar vast: op zaterdagavond 24 augustus organiseert IJssellandschap op veler verzoek een vernieuwd Slotgrachtconcert op Landgoed De Haere in Olst. Na jaren te zijn weggeweest is deze feeërieke locatie weer het decor voor een sfeervol zomeravondconcert door het Orkest van het Oosten. Met het hele gezin, familie, vrienden wegdromen, genieten van de natuur en picknicken begeleid door klassieke klanken: een mooie mix voor een onvergetelijke avond. Kasteel de Haere staat er zelf ook met horeca, dus voor diegene die geen eigen drinken mee neemt.

Hetzelfde maar toch anders
De opzet is hetzelfde als men zich wellicht nog herinnert en anders is het vooral tijd om nieuwe onvergetelijke herinneringen te maken; neem je eigen goedgevulde picknickmand en stoelen/kleed mee (een drankje ter plekke kopen kan ook) en Orkest van het Oosten speelt de sterren van de hemel. Het verschil is dat het concert nóg laagdrempeliger is; Het orkest zit deze editie veel dichterbij het publiek op een podium in het weiland ipv op het bordes. Het weiland is vanaf 18.00 uur geopend (met een voorprogramma en de soundcheck) en de bunkers zijn geopend voor het publiek, kaarten zijn hiervoor bij te boeken. Het orkest speelt van 20.30 – 22.00 uur.

Liefde en oorlog
Met de lieflijkheid van het mooi uitgelichte kasteel als decor voor je, en met achter je de bunkers van de IJssellinie is het thema van de avond snel gekozen. Liefde en oorlog, oftewel de tegenstelling van idylle en dreiging. Het jonge Britse dirigeertalent Jamie Philips en presentator Eric Robillard leiden orkest en publiek door een programma met veel knipogen naar dit thema, de natuur en de omgeving.

Van alle grote componisten was Beethoven waarschijnlijk degene die het allersterkst gefascineerd was door thema’s als vrijheid en verzet. Het orkest speelt dan ook Beethovens Ouverture Egmont: over verzet en het geven van het leven voor de onafhankelijkheid van de Lage Landen.

Juist uitbundig en liefdevol is onder andere het eerbetoon dat Antonin Dvorák in twee Slavische Dansen aan de folklore van zijn Tsjechische vaderland bracht en vrolijkheid klinkt ook in de korte jeugdwerkjes van Edward Elgar. Hoewel het tijdens een picknick niet prettig is om door wespen gestoord te worden, is Ouverture ‘De wespen’ van de Brit Vaughan Williams beslist ook een stuk om vrolijk van te worden.

De IJssel
Tot slot van het concert klinkt Smetana’s ‘De Moldau’. Hoewel dit portret van Tsjechiës grootste rivier een van de bekendste klassiekers aller tijden is, heeft de Moldau vast nog nooit zo geklonken als op De Haere, met die andere grote stroom op een paar honderd meter afstand: de IJssel.

Kom genieten! Het orkest speelt vanaf 20.30 uur.

Kaarten via www.ovho.nl
Programma en updates via www.ijssellandschap.nl

Vorig artikelJohan Derksen presenteert The Sound of The Blues & Americana in de Schouwburg
Volgend artikelNog één Zomermarkt op het Lamme van Dieseplein en Pontsteeg