DEVENTER – Het Netwerk Palliatieve Zorg Salland ontving een donatie van Monuta Helpt!  Wilco Leukenhaus, ambassadeur en uitvaartverzorger bij Monuta Wilco Leukenhaus, reikte de symbolische cheque uit op de uitvaartbeurs in de lebuinuskerk in Deventer. Met deze bijdrage ondersteunt Monuta Helpt het jaarprogramma over Troost.

 Het leven als uitgangspunt

Het leven in al zijn facetten, dus ook het einde van het leven, bespreekbaar maken voor de inwoners van de gemeente Deventer, vrijwilligers en professionals. Dat is de inzet van een samenwerking tussen de organisaties, aangesloten bij het Netwerk Palliatieve Zorg Salland en organisaties zoals de stadshartkerken, bibliotheek Deventer, vrijwilligersorganisatie Humanitas en Monuta Wilco Leukenhaus.

Wies Wagenaar, netwerkcoördinator van het Netwerk Palliatieve Zorg: “veel mensen hebben nog nooit nagedacht over: hoe kan ik mijn leven zo blijven vormgeven zoals ik dit graag wil? Ook wanneer ik ziek word of door de leeftijd aan gezondheid moet inleveren? We weten uit onderzoek en ervaring dat nadenken hierover helpt bij het maken van passende keuzes als het zover is.”

Thema’s die aanspreken

Het jaarprogramma van 2019 heeft als thema Troost. Volgens Wilco Leukenhaus een prachtig thema dat aanspreekt en waar iedereen mee te maken heeft. Zelf leidt hij een troosthond op die straks nabestaanden kan troosten door zich te laten aaien, kopjes te geven of aan de voeten te liggen van diegene die het nodig heeft. Monuta Helpt! ziet dat het programma een groot maatschappelijk doel kent en kende daarom het initiatief een bedrag van € 2.000,- toe. Ook de gemeente Deventer ondersteunt de samenwerking en ziet de toegevoegde waarde van het verbinden van de verschillende losse initiatieven tot een gezamenlijk sterk en herkenbaar programma. 

Van troostzakdoeken, symposium naar een middag in de bibliotheek

Het programma is divers en laagdrempelig. Zo hebben de stadshartkerken prachtige troostzakdoeken gemaakt wat leidde tot een mooie tentoonstelling. Op 15 oktober is er een aansprekend symposium in de Lebuïnuskerk met gastspreker Sander de Hosson, longarts uit Assen en schrijver van het boek Slotcouplet. In de nieuwe bibliotheek wordt op 9 november een troostmiddag georganiseerd waar kinderen troostzakdoeken kunnen maken en waar een Levensjas rondloopt waar iedereen mooie herinneringen mee kan delen. Er vinden korte lezingen plaats en je kunt zelfs personen lenen waar je een poosje mee kunt praten en vragen aan kunt stellen. Wilco: “ Troost is ook geen zwaar onderwerp, het is van alledag. Troost is een knuffel voor je kind als bijvoorbeeld de hamster is doodgegaan tot een arm om je heen en een luisterend oor als het leven even te zwaar wordt.

Het jaarthema 2020 is in de maak en wordt in november bekendgemaakt. Voor aanmelden voor het symposium of voor vragen over de middag in de bibliotheek, kunnen gemaild worden naar: palliatievezorg@dz.nl

Vorig artikelBurendag Rivierenwijk Op 3 locaties Speeltuin, Oase en Huis van de Wijk
Volgend artikelActs gezocht voor levende etalages op 03 november