DEVENTER – Zoek je favoriete speelgoedrage in het Speelgoedmuseum! Door het museum heen vind je een spoor van speelgoedrages. Waar was jij gek op, wat spaarde je of ruilde op school? Speelgoed als knikkers, tollen of poppen is er al eeuwen. LEGO, rolschaatsen of elastieken zijn al tientallen jaren populair. Maar regelmatig zijn er kortstondige hypes en daarbij springen bepaalde speelgoeditems in het oog. Kom kijken en spelen en laat je jeugdherinneringen boven komen!

Jaren 50-60
De hoelahoep was dé topper in de jaren vijftig. Alleen in de VS werden er al 100 miljoen van verkocht. Een jaar of tien geleden kwam de hoelahoep weer terug voor fitness en er zijn nu heuse hoelahoep workshops. Ook het Deense LEGO is een speelgoedsucces uit de jaren zestig.

Jaren 70-80
Klikklakballen. Die twee keiharde ballen aan een touwtje zorgden soms voor pijnlijke polsen als je ze niet alleen onder maar ook boven je hand wilden laten ketsen. In de jaren 80 werd je gek van de Rubik’s Kubus. Slechts weinigen was het gegeven dit intrigerende, maar zwaar frustrerende stukje speelgoed dusdanig vaak te draaien totdat zes gelijk gekleurde vlakken ontstonden. In 2018 verbrak een Australiër het wereldrecord. Hij loste de draaipuzzel op in maar 4,22 seconden!

Jaren 90-2000
Flippo’s zorgden voor een enorme verkooptoename van het aantal zakken chips waar ze gratis in zaten. Ook het kunstmatige huisdier Furby en het virtuele wezentje Tamagotchi waren hot. Vanaf het jaar 2000 is de spelcomputer ongekend populair. Een Playstation, Gameboy, Xbox of Wii staat in vrijwel elk huishouden.

Jaren 2010 en speelgoedrages van nu
Ondanks de spelcomputers houden kinderen nog altijd van fysiek speelgoed. Vooral als dat speelgoed ze prikkelt om dingen te ontdekken of iets zelf te maken. Zo was scoubidou een rage in 2004 en loomen volgde tien jaar later. Zelf dingen maken, iets in elkaar zetten of bouwen slaat in Nederland altijd aan. Ook tegenwoordig zijn er nog tal van speelgoedrages te ontdekken. Het maakt dus niet uit in welke tijd je opgroeit, rages zullen er altijd zijn!

Behoud van het Speelgoedmuseum?
De toekomst van het Speelgoedmuseum Deventer is onzeker. Verschillende toekomstscenario’s voor het museum staan de komende maanden op de politieke agenda. Het recordaantal bezoekers van de afgelopen zomermaanden onderschrijft het belang en de aantrekkingskracht van het Speelgoedmuseum in Deventer.

#speelgoedrages
Waar speelde jij mee? Deel een foto van je favoriete rage op Instagram!

Vorig artikelVoetbalscouting in de Adelaarshorst
Volgend artikelWidex demonstreert live bij Fonique haar meest geavanceerde hoortoestel