Burgemeester reikt veiligheidsmap uit
COLMSCHATE – Afgelopen maandag organiseerden de samenwerkende partners van het Keurmerk Veilig Ondernemen een thema-avond veiligheid, over winkeldiefstal en cybercrime. De avond werd niet alleen druk bezocht, maar was ook een mooie aanleiding voor burgemeester Ron König om een eerste exemplaar van de veiligheidsmap uit te reiken aan Lissette Ankersmit, eigenaresse van drogisterij De Kruidnagel.

Week van de veiligheid
De thema avond werd gehouden in de nationale week van de veiligheid. Deze week is in het leven geroepen om ondernemers bewust te maken van de toenemende risico’s in deze periode van het jaar. Statistisch gezien wordt er vanaf oktober, als de dagen korten, meer diefstal gepleegd, ingebroken en worden er meer overvallen gepleegd. De thema avond is in het leven geroepen om met name Deventer winkeliers preventief te wapenen tegen deze criminaliteit.

Cybercrime en winkeldiefstal
Tijdens de interessante avond werd eerst gesproken door de politie, over cybercrime. Want niet alleen winkeliers, maar eigenlijk iedereen heeft hier mee te maken. Iedereen heeft wel eens appjes of mailtjes ontvangen van personen die geld van je proberen te krijgen of die jouw PC gijzelen. De politie gaf in een half uur tips en trucs om deze praktijken niet alleen te herkennen, maar ook om te voorkomen dat hier in wordt getrapt.
Samen met 2 acteurs werden bijzonder veel zaken met betrekking tot winkeldiefstal behandeld. Welk gedrag vertoont een winkeldief? Hoe voorkom je dat iemand er met jouw spullen vandoor gaat en hoe spreek je zo iemand aan, zijn enkele vragen die tijdens deze ‘voorstelling’ aan bod kwamen.

Uitreiking veiligheidsmap
Vanuit het KVO is een ‘veiligheidsmap’ samengesteld, met daarin een naslagwerk over het voorkomen van diefstal, maar ook vol met tips & trucs om een overval te voorkomen, interne diefstal te vermijden en bijvoorbeeld over omgaan met agressie. Daarnaast zit er een handige checklist in de map van de brandweer, om met een snelle scan te zien of de winkel brandveilig is. Verder is de map voorzien van formulieren, zoals een aangifteformulier.
Het eerste exemplaar van deze gloednieuwe map werd door burgemeester Ron König uitgereikt aan Lisette Ankersmit. Zij heeft niet alleen haar winkel ‘De Kruidnagel’ in de Walstraat, maar is ook nog eens de langst zittende contactpersoon van het KVO in de binnenstad. De burgemeester roemde haar inzet voor het veiliger maken van de stad.

Keurmerk Veilig Ondernemen (KVO)
Het KVO is een samenwerkingsverband tussen MKB Deventer, ondernemers, brandweer, politie en de gemeente Deventer. Samen hebben zij tot doel om winkelstraten en winkelgebieden veiliger te maken. Dat gebeurt onder andere door het instellen van Collectieve Winkelverboden, het schouwen van gebieden op schoon-heel-veilig en het organiseren van cursussen en trainingen.

Vorig artikelMaand van de oudere kat bij DAP Olst-Wijhe
Volgend artikelGLOW, een feest voor en door jongeren in het Burgerweeshuis