DEVENTER – “It’s the most wonderful time of the year”, zo klinkt het in een bekende kerstkraker, en zo is het maar net. Het liedje vertelt ook welke gezellige activiteiten er allemaal bij de feestdagen horen, zoals spannende verhalen vertellen (Dickens!) en carols zingen (check!). In kerststad Deventer mag voor veel mensen die het Dickensfestijn bezoeken ook een bezoek aan de kerstmarkt in de Lebuinuskerk niet ontbreken. Ook dit jaar wordt die traditiegetrouw weer georganiseerd en kan de liefhebber zijn hart ophalen aan een groot aanbod van bijzondere artikelen en culinaire heerlijkheden die het feest compleet maken. En natuurlijk komen bezoekers ook om de ongedwongen sfeer op te snuiven waar de markt bekend om staat en om zo alvast in kerststemming te raken.

“Het is inmiddels alweer de 33ste  keer dat we de kerk omtoveren tot een waar kerstparadijs”, zo vertelt Marco Heemskerk, koster van de Lebuinuskerk en samen met de kerstmarktcommissie de spin in het web van de kerstmarkt. “We zorgen ervoor dat de elementen die van oudsher geliefd en succesvol zijn ook dit jaar weer aanwezig zijn. Denk maar eens aan de kniepertjes die in de kerk worden gebakken. Maar we blijven ook scherp om waar mogelijk de markt verder te optimaliseren, en ervoor te zorgen dat die bij de tijd blijft, gezien de vele activiteiten die ook elders worden georganiseerd. Met ruim 70 kramen in een sfeervol uitgelichte en verwarmde Lebuinuskerk behoort deze kerstmarkt tot de topkerstmarkten van Nederland. Naast de kerstkramen wordt de kerstmarkt ondersteund met een muzikaal programma  op 2 podia en zijn er diverse workshops. Nieuw dit jaar is de 3d kerststal van kunstenaar Jeroen Teelen. Een primeur voor Nederland. Een kerststal vol met nieuwe interactieve elementen en helemaal in deze tijd. Een eerlijk kerstverhaal met licht geluid en animaties. Ook hieraan werkt een team al maanden lang intensief samen om deze première op 12 december voor elkaar te krijgen. Overigens zal deze bijzondere  kerststal blijven staan tot en met 3 koningen in het Westportaal van de Lebuinuskerk.

We hebben weer een paar interessante nieuwe stands. Jong of ouder, met een hippe smaak of wat romantischer ingesteld: er is voor elk wat wils. Je vindt er lekkere hapjes en drankjes, kerstdecoraties, inclusief een aantal mooi ingedekte showtafels om ideeën op te doen en natuurlijk bijzondere cadeautjes. Er is een jeugdhoek. Ook proberen we dit jaar de inrichting nog luisterrijker te maken; de ingang krijgt een bijzondere aankleding en alles wordt sprookjesachtig uitgelicht. De kerstboom is nog weer hoger dan voorgaande jaren. Je merkt, ik ben er echt enthousiast over. We hebben er hier erg veel zin in en hopen dat het publiek het ook weer zal waarderen.”  Nieuw is ook dat we dit jaar voor het eerst doorgaan op Zondag  na een feestelijke viering  10.00u. waarbij iedereen welkom is. Is de kerk in de middag weer open voor de kerstmarkt bezoeker. En om de zondagse sfeer erin te houden vragen we voor deze middag een vrijwillige bijdrage als entree.

De kerstmarkt is een van de evenementen in de Lebuinuskerk die Marco Heemskerk en zijn team professioneel neer weten te zetten. Daarbij zou je bijna over het hoofd zien, dat dit alleen mogelijk is met de inzet van vele vrijwilligers. “Daar zijn we heel dankbaar voor. De kerk is zeker een plek voor verstilling, maar ondertussen gaat het werk hier altijd door. Opbouwen en afbreken, schoonmaken, mensen ontvangen, dingen repareren, noem maar op. Ik vind het mooi dat er ook behoorlijk wat vrijwilligers zonder religieuze betrokkenheid zijn. Daaraan zie je dat de ‘Lebuinus’ door de stadsgenoten echt wordt gedragen als het belangrijkste monument van de stad, op deze plaats begon de stad.

“Waar veel mensen evenmin niet vaak bij stilstaan”, zo zegt Heemskerk, “is dat het beheer en onderhoud van het gebouw al eeuwen wordt gedragen door de kerkgemeenschap, die een relatief bescheiden aandeel van de Deventer bevolking uitmaakt. Dat vergt soms grote inspanningen, net als het feit dat de kerk elke dag en voor iedereen van binnen en buiten de stad wordt opengesteld. Door de kerstmarkt te bezoeken draag je een steentje bij aan het in stand houden van deze belangrijke plek in de stad. De opbrengst van de kerstmarkt gaat immers gewoontegetrouw naar de restauraties en onderhoud van deze kerk. Een waardevol stukje hollands erfgoed.

Voor het ultieme kerstgevoel mag u deze kerstmarkt niet missen!

Tip: bezoekt u  dit jaar het Dickensfestijn? 200 meter vanaf het Dickensfestijn vindt u de Lebuinus Kerstmarkt!

Gegevens:

33ste  kerstmarkt Lebuinuskerk Deventer

Entree: €3,- per persoon, kinderen t/m 12 jaar vrij entree

Bezoekers: enkele duizenden

Website  www.kerstmarktlebuinusdeventer.nl

Facebook: kerstmarktlebuinuskerk

Donderdag  12 december 14.00-21.00 uur

Vrijdag 13 december 10.00-21.00 uur

Zaterdag 14 december 10.00-20.00 uur

Zondag 15 december  12.00-17.00 uur

Entree kerstmarkt € 3.00, kinderen t/m 12 jaar gratis.