DEVENTER – Op zaterdagochtend 2 november gaan ruim 150 vrijwilligers van verschillende sport- en cultuurverenigingen afval opruimen langs de IJssel. Dit is onderdeel van de uitbreiding van het Schone Rivieren-project van IVN Natuureducatie, Stichting de Noordzee en Plastic Soup Foundation. Al jaren worden er opruimacties georganiseerd langs de Waal en de Maas door Schone Rivieren. Vanaf dit najaar breidt het project uit naar alle grote rivieren in Nederland. Het doel is om in 2030 een plasticvrije rivierdelta te hebben.

De IJssel

Plastic flesjes, piepschuim en sigarettenfilters: wie een wandeling langs de IJssel maakt, ziet overal afval liggen. Veel van dit plastic afval stroomt via rivieren de Noordzee in waar het bijdraagt aan de plastic soep en het waterleven in zowel de rivieren als de zeeën veel schade toebrengt. In Deventer doen 5 verenigingen mee met zo’n 90 personen. In Zwolle zijn er naar verwachting 75 opruimers.

Schone Rivieren: meer dan opruimen

Binnen Schone Rivieren zijn er naast opruimers ook honderden ‘rivierafvalonderzoekers’ actief. Deze getrainde vrijwilligers verzamelen data over het afval langs de rivieroevers om inzicht te krijgen in de hoeveelheid, samenstelling en herkomst van het afval. Het is voor het eerst in Nederland dat er op deze schaal onderzoek is naar rivierafval. De resultaten worden gebruikt om beleidsmakers en bedrijven aan te spreken om beleid aan te scherpen en zo het probleem bij de bron aan te pakken.

Extra acties

In het voorjaar van 2020 zullen de ‘citizen scientists’ voor het eerst ook op pad gaan langs de IJssel. 221 rivierafvalonderzoekers hebben in 2018 langs de Maas en Waal 77.000 stukken afval geturfd. Daarvan was het merendeel plastic. In december komen de resultaten van 2019 naar buiten.

Afgelopen maart kreeg Schone Rivieren een gelddonatie van 1,95 miljoen euro van de Nationale Postcode Loterij. De uitbreiding van zowel de opruim- als onderzoeksacties is mogelijk dankzij deze donatie.

Vorig artikelVuurwerkdebat in de bibliotheek
Volgend artikelBelastingdienst int halve ton aan openstaande betalingen op A1