De Staatsloterij heeft dit jaar een schattig egeltje ingezet om ons te verleiden de laatste oudejaarsjaarsloten te kopen. Een animatie, maar toch. Supermarkten, die in deze periode hun hoogste omzet draaien, doen het traditiegetrouw met romantische familieplaatjes. En voor een cadeautje onder de boom komt de parfumlucht bijkans uit uw teeveescherm. Het zal en mag u niet ontgaan: dit zijn de gezelligste dagen van het jaar. Dat het onder de noemer Kerstmis gaat, is mooi meegenomen. Daar komen we in het steeds ongeloviger Nederland ook wel onderuit. In de heidense kerstboom hangen steeds meer verdwaalde objecten aangeboden door tuincentra die het van gekkigheid ook niet meer weten. Een kerstbal in de vorm van een hamburger? Hebben we. Een Star Wars-herder. Geen probleem. Het is verdomd lastig om er van weg te blijven. Om rond de kerst een soort Green Deal te sluiten om het wat minder aan te doen. Het papiertje met de eerste contouren van het kerstdiner kijkt ons al dagen streng aan. Geen tijd, we moeten eerst nog keihard werken om in het bedrijf op tijd alles af te ronden. Kerststress begint meestal op de werkvloer. En met een beetje pech is er ook nog een kerstborrel waar in deze #metoo-tijd niets meer mag. Waar de baas ook nog heeft verzonnen dat het dit jaar bij gezonde groentedrankjes blijft. Overdriving home for Chistmas. In Deventer doen ze er in de vorm van kerstverlichting ook nog een stukje historisch fakenieuws bij. Midden op het Grote Kerkhof staan twee giraffen. Om het nog iets in de kerstgedachte te trekken moet je als ouders je kind vertellen dat Lebuinus samen met zijn metgezel op de rug van een giraffe de IJssel overstak. En het Veluws hert op de Brink gaat terug tot Santa die samen met de Vikingen als eerste zijn kerstinkopen deed in Deventer. Nog nooit was het verlangen zo groot naar een echt kerstreces.

Vorig artikelVoorbereidende werkzaamheden voor herinrichting wijk de Tjoenermarke
Volgend artikelModelspoorbeurs Zutphen óók voor de kleintjes