DEVENTER – Intensieve samenwerking, onderlinge afstemming en leren van de ervaringen die zorgorganisaties in Brabant inmiddels hebben opgedaan: dat is waar een groot aantal regionale zorgorganisaties in de regio rond Deventer op inzetten in de strijd tegen het Coronavirus. Op die manier willen ze samen voldoende capaciteit in de regio creëren en de gevolgen van het Coronavirus zo goed mogelijk opvangen. Het Regionaal Transferpunt speelt hierbij een belangrijke rol. De eerste concrete acties zijn er al. Carinova opent binnenkort een afdeling voor Coronapatiënten die uit het ziekenhuis komen en Solis werkt aan uitbreiding van het aantal verpleeghuisplaatsen.

De bestuurders van Huisartsenzorg, Carinova, ZGR, De Parabool, ’t Dijkhuis, Solis, Humanitas en het Deventer Ziekenhuis hebben twee keer per week bestuurlijk overleg. Zij bespreken vraagstukken op het gebied van beddencapaciteit, te nemen maatregelen en de situatie rond beschikbaarheid van medewerkers. Zij werken daarbij nauw samen met het Zorgkantoor Midden-IJssel en de zorgverzekeraars, waaronder Salland Verzekeringen. ,,We hebben inmiddels allemaal in meer of  mindere mate te maken met het Coronavirus”, zegt Jackie van Beek,  directeur van ‘t Dijkhuis. ,,We zijn op dit moment toegerust met alle middelen die we nodig hebben, maar we moeten wel voorsorteren op een nog grotere zorgvraag en krapte aan middelen. Dat is spannend en vraagt om goede samenwerking in de regionale zorgketen. Met het Regionaal Transferpunt hadden we die samenwerking al heel goed geregeld. Je merkt dat we nu heel snel met elkaar extra zorgcapaciteit kunnen regelen.”

Speciale afdeling Coronapatiënten en extra verpleeghuisplaatsen
Het overleg leidt tot resultaat. ,,Carinova opent binnenkort een afdeling  voor patiënten met een Corona besmetting”, laat directeur zorg Nelleke van der Weerd weten. ,,Het gaat om patiënten die nog wel intensieve zorg nodig hebben maar die niet meer in het ziekenhuis hoeven te verblijven. Ook de huisarts kan een beroep doen op deze bedden.  Daarnaast heeft Solis  een plan klaar voor uitbreiding van het aantal reguliere verpleeghuisplaatsen op korte termijn. Zo werken we samen aan voldoende capaciteit en zetten we alles op alles om het in deze regio voor de kwetsbare ouderen en andere Corona-patiënten zo goed mogelijk te regelen.”

Vorig artikelKledingwinkel in de binnenstad opnieuw doelwit van inbraak
Volgend artikelZangeres Annet Nikamp zingt bewoners Park Braband in Schalkhaar toe