DEVENTER – Een aantal weken geleden werd vol bombarie de Balkonbeweging gelanceerd. Binnen deze samenwerking tussen Kunstcircuit, De Nieuwe Oost, Jows Muzikale Dienstverlening en de verschillende Deventer verzorgingshuizen worden er optredens door professionele Deventer Artiesten bij verzorgingshuizen en serviceflats voor ouderen verzorgd.

De Balkonbeweging wil met dit project enerzijds eenzame en in isolement verkerende senioren een hart onder de riem steken en anderzijds de Deventer muzikanten van een marktconform inkomen voorzien. De Balkonbeweging verzorgt op wekelijkse basis aan 15 verzorgingshuizen optredens met een poule van 13 professionele muzikanten.

‘De afgelopen weken heb ik ontzettend veel gebeld en gemaild met artiesten en verzorgingshuizen,’ geeft Jos Harmelink, initiatiefnemer van de Balkonbeweging aan. ‘De optredens worden ontzettend goed ontvangen en de reacties van de ouderen, muzikanten en medewerkers van de verzorgingshuizen zijn overweldigend.’ Jos steekt al zijn vrije tijd in het plannen en begeleiden van de concerten en speelt waar mogelijk zelf ook graag een aantal nummers. ‘Het is mooi om te zien dat dit werkt. Ik ben dan ook erg trots op het feit dat ik afgelopen week het honderdste optreden heb ingepland.’

Dit honderdste optreden staat eind juni op het programma en zal uiteraard nog feestelijker (maar Coronamaatregelproof) worden gevierd.

‘We hebben subsidie tot eind juli bij elkaar weten te krijgen.’ Aldus Lennard Gols van Kunstcircuit Deventer. ‘Fondsen waren wild enthousiast over de Balkonbeweging en zowel de Deventer Cultuurclub als Erven Wittenveen hebben een bijdrage gedaan.’ Daarnaast heeft het St. Wesselings van Breemen in het bijzonder een bijdrage gedaan voor de voorstelling ‘Sneeuwwitje Thuisbezorgd’ van theater Gajes. Met nog een aantal lopende subsidieaanvragen en een bijdrage van o.a. Ludgerus en Humantas, de crowdfunding en een vrijwillige bijdrage van de verzorgingshuizen hoopt de Balkonbeweging de hele zomer door te kunnen programmeren. ‘Dat is ook nodig, want zowel concertzalen als verzorgingshuizen blijven voorlopig dicht’ zegt Gols. ‘Wat we doen is voorlopig nog wel even relevant en actueel.’ Er zijn zelfs plannen om de Balkonbeweging voort te zetten als alle maatregelen rondom het Coronavirus zijn opgeheven. ‘We hebben hier zo’n mooi concept met zo’n sterk, enthousiast en hardwerkend netwerk te pakken. Het zou zonde zijn dit te laten varen. Deze verbinding tussen kunst en welzijn is zeer waardevol en toont wederom de plaats die cultuur heeft in onze samenleving. ‘

Meer weten over de Balkonbeweging en de bijbehorende crowdfunding?  Check www.balkonbeweging.nl

Vorig artikelStichting de Ulebelt zoekt ondernemer om horeca professioneel te exploiteren
Volgend artikelOnverwachtse sporen van middeleeuwse molen aangetroffen