Met behulp van een 3D printer kun je een driedimensionaal object maken. Dit kan uit een aantal verschillende materialen. Bovendien neemt deze hoeveelheid aan producten constant toe, er komen dus steeds meer materialen bij waarmee je een 3D object kunt maken met een speciale printer. De meeste materialen vallen hierbij onder het kunststof, maar toch kun je ook zeker met een paar typen metaal 3D printen. In het onderstaande lijstje zul je in totaal vijf verschillende soorten materialen vinden die je kunt gebruiken in een 3d printer. Dit zijn dus niet alle materialen, er zijn namelijk nog meer opties.

Nylon
Nylon is één van de materialen waarmee je 3D kunt printen. Met dit type kunststof is het bovendien mogelijk om veel verschillende 3D objecten te printen. Ze kunnen flexibel zijn, maar ook hard. Ze kunnen meerdere kleuren hebben, maar het is tevens mogelijk om ze transparant te maken. De doeleinden waarvoor je nylon kunt gebruiken bij een 3D printer zijn dus eigenlijk eindeloos. Je kunt onder meer denken aan sieraden, kleding en verpakkingen, maar nylon kan ook gebruikt worden bij de modelbouw of bij medische toepassingen. Over het algemeen worden de 3D objecten van nylon opgebouwd met behulp van Selective Laser Sintering.

Polycarbonaat

Daarnaast kun je bij een 3D printer ook gebruik maken van het materiaal polycarbonaat. Dit soort kunststof is op een brede vlak inzetbaar bij het 3D printen. Polycarbonaat kan bijvoorbeeld gebruikt worden om verpakkingen, beglazing en serredaken te produceren. Daarnaast is het ook inzetbaar bij de productie van onder meer vitrines en proefmatrijzen. Het is een stabiele kunststof en is tot wel 250 keer zo sterk als glas. Bovendien is polycarbonaat uitermate geschikt om te bewerken. Frezen, boren en zagen kan dus prima met dit materiaal. Meestal worden objecten van polycarbonaat opgebouwd met Fused Deposition Modeling.

PLA
PLA, oftewel Polylactic Acid, is een materiaal dat veel gebruikt wordt. Het is afkomstig uit natuurlijke grondstoffen, waarbij je onder meer kunt denken aan maïs en suiker. PLA is dus zeer milieuvriendelijk aangezien het biologisch afbreekbaar plastic is. Dit zorgt ervoor dat het beter is voor het milieu dan de meeste andere materialen. Toch is PLA niet alleen hierdoor populair. Ook komt de populariteit van Polylactic Acid namelijk doordat het niet stinkt tijdens het printen. De geur van het 3D printen van PLA wordt juist vaak omschreven als licht zoetig, wat natuurlijk een stuk beter is dan verbrand plastic.

Aluminium
Met behulp van een techniek genaamd Lens kunnen ook metalen gebruikt worden om te printen met een 3D printer. Hierbij kun je onder meer gebruik maken van aluminium. Daarnaast behoren andere typen metalen in principe tevens tot de mogelijkheden. Zo’n systeem werkt volgens de DMD techniek. Hierbij staat DMD voor Direct Metal Deposition In. Dit houdt in principe in dat het metaalpoeder in de laserstraal gebracht wordt voor het smelten. Dit is anders dan bij de poederbed machines van CONCEPT Laser. Sterker nog, het is precies het tegenovergestelde. Bij deze 3D printservice kun je tevens objecten uit laten printen in aluminium.

ABS
Ook met ABS kun je 3D printen. Dit is een hard en licht filament. Als het nodig is dat een 3D object na bewerkt moet worden dan is ABS hier een geschikt materiaal voor. ABS is geproduceerd van aardolie en kan gebruikt worden om elk object te printen in wat voor formaat dan ook. Toch is het niet echt ideaal als het 3D product scherpe randjes of fijne details heeft. Bij het printen met ABS wordt gebruik gemaakt van een ‘heated bed’. Hierdoor blijft het object beter om de plaats liggen, wat ervoor zorgt dat er een kleinere kans op falen is.

Vorig artikelVanaf 2 juni begint gemeente Deventer met bestrijding processierups
Volgend artikel#Supportyourlocal: Ruchtie Wijnhandel, een persoonlijk verhaal bij de wijn