DEVENTER – De Deventer Boekenweek van zaterdag 6 t/m zondag 14 maart 2021 gaat door met een aangepast programma met als thema Tweestrijd. Onlangs maakte de organisatie van de landelijke Boekenweek bekend dat die week in verband met corona verplaatst wordt naar de zomer, wanneer de boekhandels en bibliotheken weer volledig open zijn. De Deventer organisatie zat daarom even in tweestrijd, maar heeft besloten dat een aantal geplande activiteiten toch door kunnen gaan. En zodra bekend is wanneer de landelijke Boekenweek plaatsvindt, staat ook dan een mooi programma klaar.

Boekenweekburgemeester: Sophie Tak
Traditioneel wordt de Deventer Boekenweekburgemeester geïnstalleerd. De eer is dit jaar aan Sophie Tak. Deze Deventer schrijfster debuteerde in 2020 met Phineas’ feest. In deze roman verkeert het nogal verscheurde personage Johannes voortdurend in tweestrijd, waarmee hij een personificatie van het thema is.

Boekencast & PubQuiz
Productiehuis De Nieuwe Oost zendt het online programma De Boekencast uit, live vanuit Boekhandel Praamstra. Gasten zijn meer en minder bekende Deventer schrijvers, lezers, dichters, singer-songwriters en andere lokale boekenstrijders. Ook de Deventer Boekenweek PubQuiz wordt gestreamd, dit jaar vanuit Café Persee onder leiding van Wim den Blanken & Jeroen Schwartz.

Online programma

  • Bibliotheek Deventer organiseert drie online leesclubs met schrijvers Haroon Ali, Lize Spit en Boekenweekburgemeester Sophie Tak.
  • De Athenaeumbibliotheek presenteert haar collectie in twee online minicolleges over de tweestrijd van Geert Grote en de overgang van handgeschreven naar gedrukte boeken.
  • Kunstcircuit organiseert een Boekenweek editie van hun serie zoombijeenkomsten Kunst bij het haardvuur.
  • Kunstenlab host een online discussie over de tweestrijd rondom omstreden beelden, zoals het standbeeld President Steyn in Deventer.
  • Vereniging Deventer Literair sluit de Boekenweek-die-geen-Boekenweek-is af met een livestream vanuit St. Petersburg met schrijver Pieter Waterdrinker.
  • MIMIK programmeert in de online filmzaal Picl My Salinger Year over een jonge schrijfster die fanbrieven aan de bekende auteur J.D. Salinger beantwoordt. Ook in het filmaanbod tijdens de Boekenweek: Kom hier dat ik u kus, naar de gelijknamige roman van Griet Op de Beeck.

Offline programma
Indien de coronamaatregelen het toelaten, dan opent MIMIK de deuren om bezoekers bovenstaande films op het witte doek te laten beleven. In de theaterzaal staat een drietal voorstellingen gepland: Moord op de Wega, naar een boek van Marten Toonder door Beumer en Drost, de kindervoorstelling

De Neus van Gogol en Keefman, naar het boek van Jan Arends door Jack Wouterse.

Als de Bibliotheek weer open is, dan programmeren ze in vestiging Centrum dagelijks een boekverfilming met lunch. Ook is daar dan een expositie te bezichtigen, samengesteld door de Athenaeumbibliotheek.

Het volledige actuele programma verschijnt op www.deventerboekenweek.nl.

Vorig artikelMaandag 15 februari worden huis-aan-huis inzamelingen weer hervat
Volgend artikelOliebollenkraam nog steeds op het Dorpsplein in Diepenveen