Ik ben Mikal Stet (50 jaar) en uw nieuwe columnist in Deventer. Ik heb ooit geleerd dat inspiratie op straat ligt en dat je er alleen maar op uit hoeft te gaan. Zo gezegd, zo gedaan, zo geschreven.

Herrie op de Brink
Zomaar fietsend over de Brink op zondag had ik niet zoveel mensen bij elkaar verwacht in deze tijden van afstand nemen. Een samenkomst van mensen die met elkaar anderen willen laten weten dat zij zich grote zorgen maken over het klimaat in de wereld. Dus wat kan je doen? Wat kan jezelf doen? Wat kan ik doen? Ik weet totaal niet wat de bedoeling is. Ik luister naar een groene politicus en zie dat de mensen heel goed afstand houden. Oh ja, verkiezingen volgende week. Na wat livemuziek en geklap is het bijna 15.00 uur en vertelt iemand dat het klimaatalarm dan afgaat. In 40 steden in Nederland gaan mensen herrie maken met deksels, potten en pannen. Maar wie willen ze bereiken? De niet horenden? Ga ervan uit dat ze hier allemaal al milieubewust zijn.

Er zijn politieke spandoeken te zien en zelfgemaakte demonstratieborden met teksten als ‘Alles is circulair’, ‘Ik ben een ecoïst’, ‘Wat doe jij?’, ‘Hou de aarde koel’, ‘Zeg poolkapje waar ga je heen?’ Die laatste zet me aan het denken. Wat kan ik doen om de klimaatverandering af te remmen? Als ik minder consumeer en weggooi belast ik het milieu minder. Als ik het milieu belast met het aansteken van mijn houtkachel, heeft dit consequenties voor de smelting van de poolkap, heel simpel. Maar ik ben steeds druk met andere dingen bezig. Neem hier geen tijd voor. Ik ben mij niet zo bewust van de gevolgen van mijn gedrag. Waar zal ik beginnen? Ben al te laat om ook herrie te maken hier op de Brink? De man met het ecoïstbord ziet er zelfs qua kleding gerecycled uit. Helpt het om te wapperen met vlaggen?

Het heeft mij in ieder geval aan het denken gezet. Maar voor hoe lang? De volgende keer neem ik ook een stuk karton mee en schrijf op de ene kant de tekst: ‘Ik ben een egoïst’ en op de andere kant ‘Ik ben Cool.’

Vorig artikelVeel enthousiasme voor maaltijdactie ouderen
Volgend artikelRepair Café Bathmen op 31 maart