DEVENTER – Deze week viert de Van Wijnen vestiging Deventer haar 100-jarig bestaan. Wat in 1921 begon als bouwbedrijf Obdeijn in Heeten is nu onderdeel van totaalaanbieder Van Wijnen met 24 vestigingen verspreid over heel Nederland. Een 100-jarig bestaan vraagt om een feest, maar ook hier gooit het coronavirus roet in het eten. Toch is het gelukt iets speciaals te doen om deze bijzondere mijlpaal te gedenken. Met het ophalen van verhalen bij oud-medewerkers en oudgedienden van Obdeijn Groep en deze op video vast te leggen is er een mooi tijdsdocument ontstaan.

Hoe het begon
Metselaar Tinus Obdeijn richtte in 1921 op 24-jarige leeftijd bouwbedrijf Obdeijn in Heeten op. Obdeijn werd groot als dorpsaannemer door onder andere het verbouwen van slachthuizen en het bouwen van rioolwater-zuiveringsinstallaties. Door de jaren heen werd ook betonbouw een belangrijk onderdeel. Vele mooie projecten werden gerealiseerd. Na de overname van bouwbedrijven Normbouw (1987) en Plant Brummen (1997) ging de naam Obdeijn over in Obdeijn Groep. Geert Hiethaar, voormalig bedrijfsleider Van Wijnen Materieel, heeft heel wat ontwikkelingen meegemaakt in zijn jaren bij Obdeijn Groep en later Van Wijnen, hij vertelt: ‘Er zijn vele mooie projecten gebouwd. Eentje die mij altijd is bijgebleven is de bouw van De Scheg in Deventer, een sporthal, zwembad en grote ijsbaan onder 1 dak. Een mooi complex dat nog steeds in gebruik is.’

De toren maakt plaats voor vier hamers
Na twee verhuizingen, de overname van bouwbedrijven Normbouw(1987) en Plant(1997) en het opzetten van een recreatietak werd Obdeijn Groep in 2000/2001 overgenomen door Van Wijnen Holding N.V.. De recreatietak werd later Van Wijnen Recreatiebouw B.V., wat nog steeds in Deventer is gehuisvest. Met de overname werd afscheid genomen van het herkenbare symbool achter de vroegere bouwbedrijven Obdeijn, Normbouw en Plant: ‘De Toren’ van de Obdeijn groep. ‘Het straalde kracht en trots uit’ vertelt Geert Hiethaar. ‘Na de fusie met Van Wijnen zorgden de ‘vier hamers’ voor die verbondenheid. En ook al heb ik mijn werkzame jaren erop zitten, wanneer ik een bezoek breng aan de vestiging in Deventer zie en voel ik die nuchterheid en creatieve werklust nog steeds.’

Rob Plant, adjunct-directeur vestiging Deventer vertelt: ‘De naam van Obdeijn Groep heeft destijds plaatsgemaakt voor Van Wijnen, maar onze cultuur is onveranderd. We leveren nog steeds de goede kwaliteit en service die de klanten van Obdeijn Groep gewend waren, met onze eigen gewaardeerde medewerkers. Al 100 jaar creëren wij plekken waar men zich thuis voelt.  Met het oog op de generaties na ons. Ook de komende 100 jaar zetten we onze missie voort: Samen bouwen aan ruimte voor een beter leven.’

Vorig artikelStilte-wandeling om en door de Koningskerk
Volgend artikelVan Hetenlocatie wordt een bruisende plek