DIEPENVEEN – “Net een museum, dat olde huusje van Legebeke an de wètering”, hoor je menig Diepenvener zeggen wanneer er wordt gesproken over het huis met kapsalon op de grens van de Dorpsstraat en de Olsterweg aan de Zandwetering. Maar liefst 53 jaar heeft kapper Antoon Legebeke op deze plek heel wat mensen in zijn kappersstoel gehad zodat deze, geknipt en geschoren er weer een tijdje tegen konden.

In november 1965 is Antoon in Diepenveen begonnen te knippen, hij was toen in loondienst bij dameskapper Wierda aan de Olsterweg. Deze kapper wou ook de mogelijkheid hebben om heren te knippen, voor Antoon de kans om hier te beginnen. Een grote wens kwam in vervulling toen Antoon de kans kreeg om als zelfstandig kapper te werken. Op 30 december 1966 begon hij een eigen kapsalon aan het Kerkplein maar had hier nog geen woonhuis. De familie Legebeke woonde toen nog in Twello waardoor Antoon bijna iedere dag heen en weer moest reizen tussen huis en kapsalon. “Eerst met de bus naar het station en dan op de fiets naar Diepenveen”, verzucht Antoon. Op een gegeven moment kwam Antoon in gesprek met de heer Jan Jansen die hij al een hele tijd kende.

Hij runde aan de Dorpsstraat 54 een kapperszaak annex sigarenwinkeltje en had plannen om een nieuwe zaak aan de Oranjelaan te starten. Voor de familie Legebeke de gelegenheid om dat pand aan de Dorpsstraat te kopen waardoor woonhuis en kapsalon op één locatie waren gesitueerd. Op 10 april 1968 verhuisden Antoon en Annie Legebeke van Twello naar Diepenveen. De kapsalon was aanvankelijk aan de zuidzijde gelegen aangezien de sigarenwinkel tot het einde van dat jaar op deze locatie zou blijven. In 1969 verhuisde de familie Jansen naar de Oranjelaan 63b, daar waar nu Martins Döner & Pizza Place is gevestigd. Hier ging Jan Jansen verder met zijn sigarenzaak. De kapsalon van de familie Legebeke verhuisde naar de ruimte van de voormalige sigarenwinkel, aan de noordzijde van het pand, zoals velen deze al decennia hebben gekend.

In 2010 is Antoon officieel gestopt met het kappersvak maar wilde voor enkele klanten nog wel een uitzondering maken. Tot in februari van dit jaar heeft hij in zijn nostalgische kapsalon nog de schaar en kam ter hand genomen. “Maar nu is dat afgelopen, nu vind ik het welletjes”, zegt Antoon die maar liefst ruim 70 jaar in het kappersvak heeft gewerkt.

Antoon en Annie Legebeke blijven in Diepenveen wonen, zij verhuizen naar de Sequoiahof en hopen nog vele jaren te genieten in hun nieuwe appartement. (door Harry Mulder)

Vorig artikelDeventer maakt kennis met atletiek, beachhandbal, honkbal, tennis en padel
Volgend artikelStadstroubadour blijft nog een jaar