DEVENTER – Inwoners van Zandweerd-Noord in Deventer kunnen op Wijksafari Hittestress door hun wijk. Bij deze ontdekkingstocht draait het letterlijk om het signaleren van hotspots, ofwel hete plekken. Waar in de wijk was het afgelopen zomer te heet? In welke woningen was het te warm? Maar ook: wie houdt er een oogje in het zeil bij oudere of zieke buurtgenoten? Inwoners gaan eerst zelfstandig op pad. Tijdens de digitale safari op maandag 28 juni komt iedereen online bijeen om bevindingen te delen en om met elkaar oplossingen te bedenken om beter bestand te zijn tegen extreme hitte. De Wijksafari Hittestress is ontwikkeld door Klimaatverbond Nederland, LSA Bewoners en Stichting Buurkracht samen met weer- en klimaatvrouw Margot Ribberink.

 Als gevolg van klimaatverandering neemt het weer steeds extremere vormen aan. De zomerse temperaturen stijgen, hitterecords worden verbroken en de hete periodes duren langer. Dit kan voor gevaarlijke situaties zorgen voor mens en natuur. De Wijksafari Hittestress is bedoeld om mensen bewust te maken en ze goed voor te bereiden hoe ze bij extreme hitte goed voor zichzelf én hun omgeving kunnen zorgen.

Ga op ontdekkingstocht door de buurt en meld je aan voor de online bijeenkomst op 28 juni

Vanwege corona vindt de safaritocht niet in één grote groep plaats. Iedere geïnteresseerde maakt alleen of met een buurtgenoot een eigen wandeling door de wijk. Hotspots worden genoteerd en eventueel gefotografeerd. Op maandag 28 juni is er van 19.30-21.00 uur een online bijeenkomst waar de deelnemers met elkaar de Hotspots in kaart brengen, ervaringen delen en oplossingen en tips bedenken die meteen in de buurt kunnen worden toegepast. Aanmelden kan via www.buurkracht.nl/wijksafarizandweerd-noord

Over Stichting Buurkracht

Stichting Buurkracht gelooft in de kracht van buren. De kracht om dingen samen mooier, beter, groener, veiliger, gezelliger of duurzamer te maken in de buurt. Buurkracht helpt buren in heel Nederland om hun buurkracht te ontdekken en te vergroten. Door mensen bij elkaar te brengen en ze te ondersteunen met tips, trucs en tools, zoals de buurkracht-app en de website buurkracht.nl. Meer dan 400 buurten hebben inmiddels hun buurkracht ingezet. Steeds vaker betrekken ook gemeenten en overheden Buurkracht bij burgerparticipatietrajecten. Speciaal voor deze partijen heeft Stichting Buurkracht diverse aanpakken, meer informatie hierover is te vinden op stichtingbuurkracht.nl.