SCHALKHAAR – Sinds 1 juli kunnen de leden van SV Schalkhaar hun PMD (plastic verpakkingsmateriaal, blikjes en drankpakken) gescheiden inzamelen in een grote 1100-litercontainer. Circulus-Berkel zorgt ervoor dat de container wordt geleegd. Zo heeft SV Schalkhaar minder restafval. Dat zorgt voor lagere kosten, maar belangijker: het levert een mooie bijdrage aan een duurzame samenleving. Wethouder Carlo Verhaar overhandigde de container aan Tonny  van Dorst en Jan Mulder; twee actieve vrijwilligers bij SV Schalkhaar.

Afval scheiden: het is in de meeste huishoudens de normaalste zaak van de wereld. Kinderen leren al jong dat het goed is voor het milieu om afval te scheiden zodat een groot deel ervan gebruikt kan worden om nieuwe producten van te maken. Voor bedrijven, scholen en verenigingen geldt dat ze in principe wettelijk verplicht zijn hun afval tegen betaling te laten ophalen door een commerciële organisatie. Afval gescheiden laten ophalen is dan meestal te duur. De gemeente Deventer en Circulus-Berkel hebben ervoor gezorgd dat ook op scholen afval gescheiden kan worden, maar bij verenigingen ligt dat nog wat lastig. Toch is het een belangrijk onderdeel van het Grondstoffenplan van Deventer: regelen dat ook verenigingen hun afval kunnen scheiden. Via Schoon Belonen, een programma van Nederland Schoon kunnen de gemeente Deventer en Circulus-Berkel toch een oplossing bieden.

Duurzame vereniging

Twee jaar geleden trok Tonny van Dorst, actieve vrijwilliger bij SV Schalkhaar, aan de bel bij de gemeente. De vereniging – die verschillende sporten aanbiedt op Sportpark de Horsterhoek – wil zo duurzaam mogelijk werken, en het was hem een doorn in het oog dat afval scheiden niet goed mogelijk was. ‘Dat is natuurlijk ook raar’, vindt wethouder Verhaar. ‘Ik wilde ook dat het geregeld werd. Thuis kun je alle grondstoffen scheiden, dan moet dat bij de verenigingen toch ook kunnen?  Gelukkig hebben we nu een mogelijkheid gevonden en kunnen verenigingen een grote PMD-container krijgen, zodat ze ook deze stroom apart kunnen inzamelen. Fijn dat ik deze eerste PMD-container mag overhandigen bij een vereniging die zich zo inzet voor duurzaamheid.’

Blije vrijwilligers

Tonny van Dorst en Jan Mulder, die – samen met een groot aantal vrijwilligers – verantwoordelijk zijn voor het beheer en onderhoud van het terrein zijn blij met de container. ‘Nu nog een oplossing voor ons oud papier,’ bedenkt Tonny. Hij heeft het nog niet gezegd of het blijkt geregeld: Circulus-Berkel zorgt voor aan aantal blauwe containers die in de reguliere ophaalroute meegenomen kunnen worden. Ook dat past immers in het Grondstoffenplan van de gemeente.

Samenwerking met Sportbedrijf Deventer

Om de sportverenigingen enthousiast te maken hebben de gemeente Deventer en Circulus-Berkel contact gezocht met het Sportbedrijf Deventer. Irene Dekker, van het Sportbedrijf, heeft alle verenigingen benaderd om mee te doen. Verschillende verenigingen hebben al van het aanbod gebruikt gemaakt met kleinere containers. Een mooi voorbeeld van een sportieve, duurzame samenwerking.

Op 1 juli is de statiegeldregeling voor kleine plastic flesjes (voor frisdrank en water) ingegaan. Dekker wijst erop dat verenigingen ook speciale bakken kunnen krijgen om klein statiegeldflesjes in te zamelen. Het statiegeld kan een mooie extra bijdrage zijn voor de verenigingskas.

Meer verenigingen kunnen aansluiten

Wethouder Verhaar hoopt dat meer verenigingen van het aanbod gebruik maken om hun verenigingsafval gescheiden in te zamelen. ‘De mogelijkheid is er nu’, aldus Verhaar. ‘Dus maak er vooral gebruik van om je vereniging duurzamer te maken!’

Voor meer informatie kunnen verenigingen zich melden bij Circulus-Berkel.

Tel: 0900 9552, e-mail: deventerschoonfamilie@circulus-berkel.nl

Vorig artikelGratis coronatest voor reizigers bij Coronateststraat Deventer
Volgend artikelAsfaltonderhoud Zweedsestraat en Visbystraat vanaf 14 juli