DEVENTER – Hans Buitenhuis (31) is sinds kort vader van een drieling aan de Brink. Vijf jaar geleden nam bij Engel & Bengel over, deze zomer restaurant De Heeren en links van de leegstaande bibliotheek kwam Café Sam.

Door Bastiaan Mokkink

“Met De Heeren wilde ik iets eigenzinnigs voor zowel dineren als uitgaan”, vertelt Buitenhuis. “Alleen de naam bleef en na een zomerlang verbouwen startte de formule: zónder menukaart, dagvers en een keuze tussen drie tot zes gangen. Inmiddels verklappen we al iets meer van het menu, want niet elke gast staat open voor verrassingsmenu’s”.

Ook opmerkelijk aan de zaak naast de Waag zijn de wisselende inrichtingsthema’s, verzorgd door het Deventer designbedrijf MNDAY. Buitenhuis: “Elke periode is er ‘een andere heer’, waarbij interieur, menu en personeel één thema uitdragen, zoals winter, bloemen, strand of iets dat leeft in de maatschappij”. Momenteel staat alles in het teken van het koningshuis en is De Heeren een soort Paleis het Loo op madurodamformaat.

Ook speelt hij in op de horecatrend ‘fine dining’: een eclectische mix van keukenstijlen van overal ter wereld, met aandacht voor detail, service en perfectie. Buitenhuis: “Alles draait om beleving. We bieden een avondvullende optelsom van positieve beleving, met een spanningsboog waaraan niets ontbreekt. Het diner gaat bijvoorbeeld naadloos verder op de dansvloer”, wijzend naar een grote discoglitterbol.

Als eigenaar van De Heeren en sinds kort ook Café Sam onderschrijft hij dat de zuidkant van de Brink net zo gaat floreren als het horecalint aan de Grote Poot. Zeker als er eindelijk iets gebeurt met de lang onbenutte kroonjuwelen De Drie Haringen en de bibliotheek, op wie beide een gedeeltelijke horecabestemming rust. Hans: “Met nieuwkomers als Zus en Loev, gevolgd door het rijtje van De Heeren, Café Sam en Eetcafé de Heks, heeft Deventer goud in handen”.

Vorig artikelWoonplaats automobilist van grote invloed op de autokosten
Volgend artikelHuishoudelijke hulp nu ook op zaterdagmorgen mogelijk