DEVENTER – Sinds een half jaar is boekenstad Deventer een boekhandel rijker. Terwijl in coronatijd diverse collega’s noodgedwongen stopten, was boekhandel Broekhuis juist de enige in Nederland die op megaformaat een boekwinkel opende; hun vijfde en eerste buiten Twente.

Door Bastiaan Mokkink

“Met drie doorgebroken panden zitten we op 600 vierkante meter”, zegt bedrijfsleider Eric Bol trots in het boekenpaleis aan de lange Bisschopstraat. “Sinds de opening zien we mensen binnenkomen alsof ze op ontdekkingstocht zijn. Deventer heeft ons de afgelopen maanden echt gevonden, net als vele toeristen”, zo stelt hij.

“De online verkoop nam in coronatijd absurde vormen aan. Vandaar focussen we op een enorm aanbod, uitstekend personeel en veel verwante cadeau-artikelen als bordspellen en kalenders. Iedereen kan hier slagen, onze formule is breed en toegankelijk, net als de inrichting.”

Gymzaal-look

“Naast een fysieke afhaalplek zijn we ook een cultuurhuis met bijzondere activiteiten. De komende tijd komen bijvoorbeeld Arnon Grunberg, Eric Corton en Annejet van der Zijl op bezoek. Ook zijn we heel actief met de Kinderboekenweek.”

De kinderafdeling is op de plek waar ooit boekhandel Aalpoel &Schouten zat. Er is nu een opvallende gymzaal-look, compleet met wandklimrekken, een gymzaalvloer- en verlichting: een duidelijk speerpunt is de jeugd. Bol: “Daaronder valt ook de hype van de hashtag Booktok, waardoor eind-tieners veel Engelstalige boeken kopen. In de 400 jaar oude kelder, die een herbergverleden verraadt, willen we nog een leuke kinderplek maken. Een idee is dat ze daar dan per glijbaan naartoe kunnen.”

Boekenmagneet

Broekhuis springt niet in het gat van enkele Deventer antiquariaten die aankondigden de komende periode te stoppen. “In ons hoofdfiliaal in Enschede hebben we tienduizenden tweedehands boeken. Mensen kunnen die op onze site bestellen en de volgende werkdag in Deventer ophalen. Dat geldt trouwens ook voor nieuwe titels die niet in onze zaak liggen.”

Bol is blij om in dit opbloeiende deel van het centrum te zitten, met om zich heen florerende nieuwe ondernemers, de cultuur-as, het parkeren in het Worpplantsoen en de toekomstige herinrichting van het Grote Kerkhof.

Ook bevestigt hij wat de nieuwe bijna-buurman Praamstra op Facebook schreef: ‘Onze nabijheid versterkt elkaar’. “De kop van de lange B is nu een echte boekenmagneet en ik heb geen Ajax/Feijenoord-gevoel. Klanten uit de Randstad staan met grote ogen te kijken, er is immers nergens een winkelstraat met in twee winkels zo’n gigantisch boekenaanbod. We passen gewoon in deze stad met 1.200 jaar boekgeschiedenis.”

Vorig artikelReuzenzalm op de Brink voor beter vissenwelzijn
Volgend artikelRoparunners staan te trappelen