DEVENTER – In 1870 begon Cornelis Jamin een chocolateriewinkel in Rotterdam. In 1883 opende hij er de eerste Jaminwinkel. Het oorspronkelijke familiebedrijf kent een lange geschiedenis met ups en downs. Jamin is terug van weggeweest en opende afgelopen week in Deventer winkel nummer 90. Franchisenemer Robby Ferdinandus haalde Jamin naar de Hanzestad.

Door Marcel Schoemaker

Hoe ontstond deze bijna persoonlijke missie?

Mijn vrouw en ik keerden twee jaar geleden, na zes jaar samen met onze kids in Amerika te hebben gewoond en gewerkt, terug naar Nederland. We waren eind 2019 in Deventer op zoek naar chocoladeletters voor onze kinderen. Toen bleek dat Deventer geen Jamin had waar ik naar op zoek was. Ik dacht een stad als Deventer verdient een Jamin.

Maar niet alleen vanwege die chocoladeletters?

Nee, ik ben en blijf marketeer van beroep. Ik ben me gaan verdiepen in het Jamin-concept. Dat sprak me aan en ze waren op zoek naar een franchisenemer. Toen begon de bal te rollen.

Toen kwam je terecht in de Korte Bisschopstraat waar in het wat rijker Jamin verleden op een andere locatie ook een Jamin zat?

Zeker, in het pand waar nu Holland & Barrett zit. We zochten ook nu een A-1 locatie, want voor een impulsaankoop als snoep, chocolade en vers ijs moet je een goede plek hebben. We vonden het op nummer 39. Een mooi diep pand, waarvan ik met trots kan zeggen dat het nu één van de langste snoepwanden van Nederland heeft.

Was je als kind ook altijd al gek op snoep?

Ik woonde in Den Haag en bij ons om de hoek van de Loosduinse Hoofdstraat was een Jamin. Daar kocht ik van mijn zakcentjes Fireballs. Als bijbaantje ook nog gewerkt op Kijkduin in de ‘Sweetheart’, een snoepwinkel. En als je dat ook nog eens combineert met mijn latere Amerikaanse candystore-gevoel, dan begrijp je dat ik van deze zaak iets moois wilde maken.

Snoep kom je natuurlijk overal tegen, is er niet teveel concurrentie?

Omdat Jamin alleen onderscheidende producten verkoopt hebben we weinig concurrentie. Bij Jamin vind je voornamelijk specialistische lekkernijen die je nergens anders vindt. Zo verkopen we dit najaar meer dan 100 verschillende chocoladeletters. Alleen bij Jamin vind je chocoladeletters met smaken als Red velvet, gin tonic, Pindakaas-Banaan of zelfs Sushi!  Maar ook Vegan letters of lactosevrije letters. Zo’n breed assortiment vind je nergens.

Snoepen heeft natuurlijk ook een keerzijde: te veel suikers is niet goed, we worden te dik, hoe gaan jullie daarmee om?

Te veel suikers zijn uiteraard nooit goed!  Maar dat geldt voor alles waar ‘te’ voor staat. Snoep en snacks zijn het lekkerst als je daar met mate van geniet. Dit past precies in het beeld van Jamin. Het schepsnoep kun je zelfs per gram scheppen. Hierdoor kun je exact zelf bepalen hoeveel je neemt. 50 gram scheppen voor onderweg of juist wat meer, omdat je visite krijgt. Je koopt en geniet hierdoor juist bewuster.

Geeft snoep ook nog een tijdsbeeld weer. Zijn er ook snoeprages?

Zeker weten. En daar spelen wij altijd direct op in. De jeugd ziet bijvoorbeeld op Tik Tok een nieuw soort snoep. Vaak is dit niet ergens te krijgen. Jamin is dan de eerste waar dit verkrijgbaar is, zoals nu bijvoorbeeld met de Jelly Fruits het geval is. En daar zijn we best trots op!

Het is duidelijk: Robby wil elke snoep- en snackliefhebber blij maken. Cornelis Jamin zou enorm trots zijn geweest. En ja, ze zijn er nog steeds: de kaneelkussentjes, banaantjes, salmiak en vertrouwde dropjes.

Vorig artikelSV Schalkhaar huurt kantine Sporthal Schalkhaar
Volgend artikelWorkshop Stippen in De Kuip Colmschate