DEVENTER – Meer mensen in de wijken laten sporten, dat is het doel van Sportbedrijf Deventer. Om dit te realiseren, is de Wijkmakelaar van Sportbedrijf Deventer begin dit jaar gestart met het nieuwe project ‘lokale verbinder’. Hierin gaan beweegmakelaars op pad om ‘niet-sporters’ te bereiken. Een vernieuwende aanpak die blijkt te werken.

Doelgroep in kaart brengen

Uiteindelijk heeft Sportbedrijf Deventer twee mogelijkheden met elkaar gecombineerd door zich als aanspreekpunt in de wijk te richten op de grotere ‘onzichtbare’ doelgroep. Chantal Herms, Wijkmakelaar bij Sportbedrijf Deventer: “We richten ons nu eigenlijk op iedereen die nog niet sport. Als lokale verbinder gaan we als spin in het web gericht op zoek naar deze personen en aansluitend op zoek naar oplossingen en kansen om te sporten.”

De Wijkmakelaar merkt dat er een grote groep inwoners is die wel wil sporten, maar de stap nog niet heeft gezet. Soms omdat ze niet weten waar of hoe ze moeten beginnen, of omdat ze geen vrienden hebben met wie ze samen kunnen sporten. En dan heb je ook nog een groep die helemaal niet aan sport denkt. “Deze groep hebben we vaak niet in kaart, of we weten niet hoe we ze de drempel over kunnen krijgen om een sport te gaan doen”, vertelt Herms.

Het nieuwe project ‘lokale verbinder’ brengt hier verandering in. Herms: “We hebben vanuit NOC*NSF al eerder de vraag gekregen of we aan de slag wilden gaan met de doelgroep 50+ via lokale verbinding, maar er lagen ook soortgelijke kansen vanuit het lokale sportakkoord.”

Aanspreekpunt

Herms is het aanspreekpunt in de wijk en komt met voorbeelden: “Inwoners kunnen terecht bij de Wijkmakelaar met verschillende vragen, zoals: ‘wat kan ik doen’, ‘welk aanbod is er voor mij’, of ‘wat is überhaupt een leuke sport om te beoefenen?’” Afhankelijk van de behoeften van een inwoner legt de wijkmakelaar het eerste contact met de sportclub, of gaat zelfs een keer mee naar de sportaanbieder. “Maar soms blijft het ook bij één telefoontje of twee keer nabellen.”

Eerste resultaten zichtbaar

Eén van de voorbeelden is bijvoorbeeld de combinatie met de valpreventie training voor vijftig plussers. Herms: “Via ons netwerk met de professionele zorg zijn we hierbij terecht gekomen. Bij deze training sluiten veelal oudere inwoners aan, die baat kunnen hebben bij sport en beweging .”De Wijkmakelaar is aanwezig geweest bij de training, om de deelnemers informatie te geven over sport- en beweegmogelijkheden. We gaan het gesprek aan over het belang van sporten. Wanneer er interesse is, gaan we op zoek naar een passende sport.”

Week van de ouderen

Tijdens de ‘Week van de ouderen’ die van 1 tot 7 oktober plaatsvindt, is de Wijkmakelaar betrokken bij het organiseren van activiteiten voor ouderen zoals een sportinstuif en het ouderencafé. Tevens is in de eerste week van oktober het ‘Kom Erbij Festival Deventer’, een initiatief van NOAD: Netwerk Ouderen Actief Deventer. Tijdens deze week worden vele sportactiviteiten voor elke doelgroep georganiseerd. Ook hier kan de wijkmakelaar desgewenst deelnemers ondersteunen.

Wil jij ook in beweging komen of meedoen met lokale sportactiviteiten, maar kost het je om welke reden dan ook moeite om in de stap te zetten? De wijkmakelaar helpt je hier graag bij. Meer informatie is te vinden op : www.sportbedrijfdeventer.nl/wijkmakelaar

Vorig artikelLiving Statues weer terug in Winkelcentrum Boreel
Volgend artikelMuseum De Waag op drift